Schaatspeloton.nl - Columns - De bekende aap

De bekende aap

geplaatst maandag 14 maart 2016 om 11:28:14 op Schaatspeloton.nl

Haijo van der Werf

Haijo van der Werf is 62 jaar, woont in Landsmeer en heeft zichzelf het schaatsen geleerd op een sloot naast zijn ouderlijk huis. Het schaatsen is hem door zijn Friese voorouders in zijn genen meegegeven. Pas op zijn dertigste is hij op de Jaap Edenbaan gaan trainen. In het dagelijks leven is Haijo werkzaam als Business Development manager in de Offshore. Hij rijdt al 30 jaar marathons. Zijn voorkeur gaat uit naar natuurijs. Hij heeft dan ook meegedaan aan diverse klassiekers, twee Elfstedentochten en heeft vanaf 2009 (Oostvaardersplassen) geen enkele NK op natuurijs gemist. In 1998 was hij Amsterdams kampioen bij de Masters en vorig jaar won hij de Flevobokaal. Momenteel rijdt hij nog steeds mee als veteraan onder de veteranen in de competitie van de M1 in Amsterdam en het 6-Banentoernooi. Marathonschaatsen is een sport voor doorzetters, vallen en opstaan. Daar zullen zijn meeste stukjes over gaan.

Ja hoor, daar kwam de aap uit de mouw. Niet alleen de atleten, maar ook de Russische schaatsers hadden gebruikt. Het is niet altijd leuk om vermoedens bevestigd te krijgen maar nu kon ik een schaterlach niet onder drukken, ondanks het feit dat het natuurlijk een trieste zaak is. Had ik het immers niet voorspeld in mijn column van 7 december 2015?

Ik schreef: omdat net in die tijd bekend werd dat de Russische atletiek sporters stijf van de doping staan. En de Russische overheid daar bij betrokken is. Dus waarom ook niet in het schaatsen. En inderdaad Pavel Kulizhnikov is betrapt op het gebruik van het verboden middel Meldonium, iets wat in Rusland door hartpatiënten en dus blijkbaar ook door sporters gebruikt wordt. Zelf ben ik dit seizoen getroffen door een hartinfarct maar ik gebruik blijkbaar de verkeerde middelen want mijn snelheid gaat alleen maar naar beneden.

Nieuwe reglementen marathonschaatsen
Willem Hut c.s. willen input van iedereen voor het maken van een nieuw marathonreglement. De uiterste datum is 18 maart en de reacties kunnen verstuurd worden naar w.hut@knsb.nl en r.kappe@knsb.nl. Vanwege een scheidrechtercursus marathonschaatsen bestudeer ik momenteel de reglementen maar kan daar geen gat in schieten. Het is een document dat gevormd is door de jaren heen en dat kan je niet zomaar over boord zetten. Willem kennende vermoed ik dat zoiets ook niet gaat gebeuren. Als relatieve buitenstaander van de snelle heren en dames wedstrijden vind ik wel dat de wedstrijden aantrekkelijker gemaakt moeten worden om naar te kijken. Nederland is een schaatsgek land maar toch is het marathonschaatsen op kunstijs voor de meesten een 'ver van mijn bed show'. De wedstrijden duren ook wel erg lang en doordat het op een 400 meterbaan is, is de wedstrijd al gauw onoverzichtelijk. Persoonlijk vermoed ik dat er meer spektakel zou ontstaan als er bijvoorbeeld door dezelfde rijders, in dezelfde avond, twee wedstrijden van 50 ronden verreden zouden worden met dezelfde puntentelling.

Consumptiebon
Voor het marathonschaatsen heb je doorgaans een grote groep rijders nodig. De winnaars komen in de belangstelling te staan en proeven de zoete smaak van de overwinning. Het zijn vaak dezelfden die winnen of er dicht tegen aan zitten. Velen blijven in de middenmoot hangen en moeten in de kleedkamer hun wonden likken. Vergeet niet, zonder verliezers geen winnaar en zonder rijders geen wedstrijd. Startgeld hoeft ook weer niet, maar als blijk van waardering zou het de KNSB sieren als ze na elke belangrijke wedstrijd, bijvoorbeeld een NK of ONK, standaard alle rijders een consumptiebon met een broodje aanbieden. Het zijn soms de kleine dingen die er toe doen.

Ik stuur mijn ideeën in voor 18 maart, wie weet... Weet jij nog iets?

Alle Columns van Haijo van der Werf:

Gary Hekman (9 november 2015)
Is schaatsen goddelijk? (23 november 2015)
Wereldrecords of... schaatsers zijn ook maar gewone mensen (7 december 2015)
Zestig hectare ijs (21 december 2015)
"En gaan we nog een Elfstedentocht rijden Gauke?" (4 januari 2016)
"Hé Eddy, sinds je broer veearts is, kan ik niet meer van je winnen" (18 januari 2016)
Is marathonschaatsen dan toch oorlog? (1 februari 2016)
Kasplantjes en kilometerbeulen (15 februari 2016)
Heroïsche wedstrijd (29 februari 2016)
De bekende aap (14 maart 2016)