Schaatspeloton.nl - Nationaal, Regionaal en Internationaal Marathonschaatsen
Schaatspeloton.nlIngezonden


Ingezonden door... Gauke Nijholt: Devaluatie van de KNSB CupDevaluatie van de KNSB Cup

Ik heb de behoefte om enige opmerkingen mbt de tot nu toe verreden marathonwedstijden te maken. We hebben dit seizoen 2 competities, nl. de Essent Cup, bestaande uit 15 wedstrijden, waaraan 15 vooraf geselecteerde teams van minimaal 4 rijders moeten deelnemen. Daarnaast rijden we wedstrijden om de KNSB Cup, waaraan alle geregistreerde A-teams met minimaal 3 rijders dienen deel te nemen.

Deze laatste competitie bestaat uit 14 wedstrijden, waarvan de finale op 19 januari wordt verreden. De Essent Cup is reeds afgelopen. Om deze beide competities te kunnen houden werd op zaterdagavond gereden voor de KNSB Cup en voornamelijk op zondagmiddag 12 uur voor de Essent Cup.

Teneinde het TV publiek te kunnen binden is in samenspraak met SBS 6 gekozen voor een format bij de Essent Cup, die n.m.m. veel overeenkomst vertoont met een punten- cq afvalkoers bij het wielrennen. Het is niet het echte marathonrijden zoals bij de wedstrijden om de KNSB Cup. Bij een 3 tal tussensprints, nl. op 20, 40 en 60 ronden zijn door de rijders (sprinters) punten te verdienen, die meetellen voor het eindklassement. Wanneer een sprinter uit een goed team, bv 2 van deze sprints per wedstrijd zou winnen, dan zou hij de Essent Cup al kunnen winnen. Hij hoeft dan elke wedstrijd maar 40 ronden mee te rijden en wordt toch winnaar van het eindklassement. Heel vreemd!!

Het gaat er toch om wie de wedstrijd op de eindstreep wint en niet om degene(n) die onderweg zoveel punten vergaren, dat het finishen in die wedstrijd er niet meer toe doet. Na 80 ronden blijven er uiteindelijk 20 rijders over, die dan nog strijden voor de dagzege, die voor de winnaar, zonder een ronde voorsprong, 15 punten oplevert. Bij de genoemde tussensprints zijn aanzienlijk meer punten te verdienen.Dat geeft een n.m.m. niet juiste waardering in de totaal uitslag.
Door het verplicht rijden van deze dubbele competitie door de genoemde 15 geselecteerde teams, wordt door een aantal teams de wedstrijden om de KNSB Cup gebruikt als een warming-up voor de wedstrijd op zondag. Dit blijkt wel uit het ploegen eindklassement van de Essent Cup en de huidige stand om de KNSB Cup.
Met name is dit niet erg sportief tegenover het toch altijd talrijke publiek bij de KNSB Cup wedstrijden. Zij begrijpen er toch zeker niets meer van, dat gerenommeerde rijders zich niet met het verloop van de wedstrijd bemoeien. Het is eigenlijk verlakkerij.
Er zijn gelukkig ook teams die er in alle wedstrijden volop tegenaan gaan. Hulde.

Door de media wordt behalve het vermelden van de uitslag nagenoeg geen aandacht besteed aan de mooie wedstrijden om de KNSB Cup. Het draait momenteel alleen maar om de Essent Cup. Jonge rijders, van teams die niet uit mogen komen in de Essent Cup, maar die zich geweldig profileren in de KNSB Cup worden nergens genoemd. Er is kennelijk geen belangstelling voor hun wekelijkse prestatie.

Het behalen van individuele rankingpunten in deze wedstrijden groeit ook scheef. Het maakt nogal wat uit of je in 2 wedstrijden of in 1 wedstrijd per week mag meedoen. Het zou n.m.m. eerlijker zijn om hierin 2 klassementen te maken. Dit geeft in ieder geval een duidelijker beeld over de geleverde prestaties per competitie.

De waardering met punten voor de Dick van Gangelen trofee vind ook alleen maar plaats bij de wedstrijden om de Essent Cup. Hier worden ook nog punten gegeven aan degene die op het podium komen. De waardering voor deze trofee heeft in beginsel toch een andere doelstelling.
Als Dick dit zou weten, zou hij zich waarschijnlijk in zijn graf omkeren.

Kortom vind ik dat de wedstrijden om de Essent Cup dit seizoen de wedstrijden om KNSB Cup grotendeels devalueren. Dit wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de weinige publiciteit die aan deze wedstrijden wordt geschonken. Alles draait kennelijk om de TV, waar de sponsor, heel belangrijk, vooral gezien moet worden.
Bij de KNSB-wedstrijden zijn veel meer toeschouwers lijfelijk aanwezig dan bij de wedstrijden om de Essent Cup.
Voor de toekomst kunnen de Essent Cup wedstrijden in deze format wel blijven bestaan, maar geef dan alle ploegen de kans hieraan mee te kunnen doen. Mijn voorkeur hebben echter de wedstrijden om de KNSB Cup op zaterdagavond met veel publiek om de baan en dan ook over 125 en 150 ronden en niet zoals nu alleen tijdens de finale.

Hopelijk kan voor het volgend seizoen snel duidelijkheid verschaft worden over de invulling van de competitie(s)? Duidelijkheid geeft in deze zekerheid en verschaft de teambazen de mogelijkheid om alle ins en outs mbt de bezetting van hun team optimaal in te vullen.

Gauke Nijholt
Trainer/ploegleider team Haak/Bional/Jovetra

Ingezonden

In de rubriek 'Ingezonden door...' geeft Schaatspeloton.nl aan lezers de mogelijkheid om hun opinie te uiten. Heb jij een mening over een bepaald feit uit de actualiteit in de marathonschaatswereld, wil jij gewoon je mening kwijt over iets uit ‘het wereldje’ of het publiek kennis laten maken met iets wat zij nog niet kennen? Dat kan in deze rubriek. Stuur je ingezonden brief naar mail@schaatspeloton.nl en misschien plaatsen wij dit dan.


Reageren?
Wil jij een reactie op deze inzending geplaatst hebben? Dat kan; stuur je reactie naar mail@schaatspeloton.nl, en misschien plaatsen wij dit dan.