Schaatspeloton.nl - Nieuws - Durk Fabriek en Tom Jelte Slagter aan het vertrek in Tour de France

Durk Fabriek en Tom Jelte Slagter aan het vertrek in Tour de France

geplaatst zaterdag 2 juli 2016 om 12:13:36 op Schaatspeloton.nl

Durk Fabriek won in 2012 de Henk Angenent Classic.

Durk Fabriek won in 2012 de Henk Angenent Classic. (bron: Schaatspeloton.nl)

Vanmiddag staan bij de start van de Tour de France met Durk Fabriek en Tom Jelte Slagter twee oud-marathonschaatsers aan het vertrek. De vorige zomer door een scheenbeenblessure als marathonschaatser noodgedwongen gestopte Fabriek, in 2012 nog de laatste winnaar van de Henk Angenent Classic, zal debuteren als fysiotherapeut bij de Duits-Nederlandse Giant-Alpecin ploeg. Cannondale-Drapac-renner Tom Jelte Slagter was in 2009 nog goed voor een overwinning in de Eerste Divisie van het marathonschaatsen en koos daarna voor een wielerprofcarrière.

Tom Jelte Slagter, die vrijdag 27 werd, kwam eerder al in 2014 uit in de Tour de France. In 2010 maakte hij de overstap naar het Rabobank-profteam waarna hij het marathonschaatsen links liet liggen. Voor die tijd kwam hij voor Clavis Engineering/JB Besturingstechniek in actie in de Eerste Divisie van het marathonschaatsen. In het rood-wit van deze formatie won hij 17 januari 2009 de twaalfde Essent Cup marathon in Amsterdam. Ook kwam hij uit tijdens het NK op het natuurijs van de Oostvaardersplassen waar hij als op de 44e plaats als 6e Beloftenrijder finishte.

Durk Fabriek nam vorig jaar zomer na 10 jaar op het hoogste niveau afscheid van het marathonschaatsen. De Fries had last van een slepende scheenbeenblessure die hem afgelopen seizoen niet meer op het ijs deed stappen. Deze Tour zal hij als fysiotherapeut betrokken zijn bij de ploeg van Laurens ten Dam, Tom Dumoulin, John Degenkolb en de Franse kopman Warren Barguil. Fabriek zal dagelijks vlak voor zeven op Omrop Fryslân Radio verslag doen van zijn dag in de Tour.

Bekijk ook:

Tom Jelte Slagter
Durk Fabriek
Scheenbeenblessure dwingt Durk Fabriek tot stoppen (10 september 2015)
Slagter wordt wielerprof bij Rabobank (29 juni 2010)