Schaatspeloton.nl - Nieuws - Topdivisierijders bij de Beloften rijden wedstrijd niet meer uit

Topdivisierijders bij de Beloften rijden wedstrijd niet meer uit

geplaatst vrijdag 21 oktober 2016 om 18:34:43 op Schaatspeloton.nl

Topdivisierijder Timo Verkaaik (li.) en Beloften Simon Borsen (re.) strijden om de zege. Zulke beelden zullen we dit seizoen niet meer terugzien. Topdivisierijders moeten nu tien ronden voor de finish van het peloton de wedstrijd verlaten.

Topdivisierijder Timo Verkaaik (li.) en Beloften Simon Borsen (re.) strijden om de zege. Zulke beelden zullen we dit seizoen niet meer terugzien. Topdivisierijders moeten nu tien ronden voor de finish van het peloton de wedstrijd verlaten. (bron: Schaatspeloton.nl)

De rijders van een Topdivisieteam die meerijden bij de Beloften zullen vanaf dit seizoen de wedstrijd niet meer mogen uitrijden. Dat lijkt de wijziging in de vernieuwde KNSB-reglementen te zijn die het grootste invloed zal hebben op het wedstrijdverloop. Het blijft voor Topdivisierijders die door hun ploeg niet op het hoogste niveau zijn opgesteld mogelijk om deel te nemen bij de Beloften, maar zij moeten nu wel tien ronden voor de finish van het peloton de wedstrijd verlaten. Daarnaast introduceert de KNSB drie doorstroomwedstrijden waar Beloften juist in de Topdivisie mogen deelnemen.

De deelname van Topdivisierijders bij de Beloften leidde de laatste jaren al meerdere malen tot onvrede en onbegrip bij Beloften en publiek. Zij geven vaak aan dat de gastrijders de Beloftenwedstrijden te veel beïnvloeden. Voor Topdivisierijders wordt deelname bij de Beloften belangrijk gevonden als trainingsopbouw en verkrijgen van wedstrijdhardheid zowel in het geval van terugkomst bij blessures als ook voor sommige natuurijsspecialisten die lang niet altijd opgesteld worden in hun Topdivisieformatie op kunstijs. Daarnaast wordt er gesteld dat de deelname van de Topdivisierijders aan de Beloftenwedstrijden de overstap van Beloften naar Topdivisie voor talenten makkelijker maakt.

Doorstroomwedstrijden
Voor Beloften is er dit seizoen met de zogenaamde doorstroomwedstrijden een noviteit toegevoegd om de stap tussen Beloften en Topdivisie, en tussen Regiocompetities en Beloften, te verkleinen. In drie wedstrijden zullen de beste twintig Beloften starten op het hoogste niveau. Deze vrijgekomen plekken zullen bij de Beloften dan juist weer ingevuld worden door rijders uit de Regiocompetities en andere disciplines. De doorstroomwedstrijden zullen bij de Beloften niet meetellen voor het klassement en de plaatsingsranking.

De drie doorstroomwedstrijden:
19-11-2016 - KPN Marathon Cup 5 - Haarlem
07-01-2017 - KPN Marathon Cup 8 - Eindhoven
18-02-2017 - KPN Marathon Cup 13 - Deventer