Schaatspeloton.nl - Nieuws - Simon Schouten blijft Niels Mesu in Alkmaarse millimetersprint net voor

Simon Schouten blijft Niels Mesu in Alkmaarse millimetersprint net voor

geplaatst zaterdag 14 januari 2017 om 22:22:08 op Schaatspeloton.nl

Simon Schouten drukte zijn schaats met twee duizendste net iets eerder dan Niels Mesu over de streep.

Simon Schouten drukte zijn schaats met twee duizendste net iets eerder dan Niels Mesu over de streep. (bron: Schaatspeloton.nl)

De Bauerfeind Marathon, de tiende etappe in de KPN Marathon Cup, is na een millimetersprint gewonnen door Simon Schouten (Royal A-ware). De Westfries drukte zijn schaats met twee duizendste net iets eerder dan Niels Mesu (AB Transport) over de streep. Sjoerd den Hertog (Lasaulec) mocht als derde naar het podium. De podiumgasten maakten, net als klassementsleider Mats Stoltenborg (Bouw & Techniek) die zijn pak succesvol verdedigde, onderdeel uit van een kopgroep van twaalf met een ronde voorsprong.

Halverwege de wedstrijd brak het peloton in tweeën en terwijl de voorste groep op weg ging naar een ronde voorsprong probeerde enkele rijders uit de tweede groep nog de oversteek te wagen. Enkele van hen slaagden daarin wat het eerste deel van het peloton de grootste groep maakte. Dit betekende dat deze eerste groep als peloton werd gezien en de rijders op achterstand de wedstrijd moesten verlaten, hierdoor waren er met nog 45 ronden te rijden nog maar 22 rijders in koers. Daarmee was de strijd in Alkmaar nog niet gestreden. Zeven rijders, met daarbij wel klassementsleider Mats Stoltenborg maar niet klassementsuitdager Bob de Vries (Royal A-ware), dubbelde het kleine peloton.

Later volgde nog eens vijf rijders, opnieuw zonder De Vries maar wel met de in het klassement hooggeplaatste Sjoerd den Hertog en Crispijn Ariëns (Okay Fashion & Jeans). Dit bracht de groep met een ronde voorsprong op twaalf en zij gingen na het afsprinten van het peloton strijden om de zege. Die pelotonsprint werd gewonnen door Bob de Vries die zo alsnog 8 punten verzamelde, iets waar later door onder andere de Bouw & Techniek-ploeg van Stoltenborg protest werd tegen aangetekend. Want was het peloton van acht man niet kleiner dan de kopgroep van twaalf en hadden zij niet zonder klassering uit koers gemoeten? De jury besloot anders omdat de kopgroep in twee groepen die kleiner waren dan het peloton rond waren gegaan. De Vries behield zijn voor het klassement broodnodige punten.

Maar de door De Vries behaald 8 punten wogen niet op tegen de punten die vooraan in de wedstrijd verdiend konden worden. Na een finale waarin geen aanval weg kon komen eiste Simon Schouten de maximale punten op als winnaar. Hiervoor moest wel de fotofinish worden geraadpleegd want de Westfries had maar twee duizendste voorsprong Niels Mesu die als tweede eindigde. Sjoerd den Hertog eindigde als derde en deed goede zaken voor het klassement waar de toprijders steeds dichter op elkaar lijken te komen. Stoltenborg die de wedstrijd in Alkmaar als zevende eindigde leidt nu met een voorsprong van 8,9 punten op Crispijn Ariëns, terwijl Den Hertog (op 11 punten), Bob de Vries (op 11,9 punten), Niels Mesu (op 14 punten) en nu ook dagwinnaar Simon Schouten (op 19,7 punten) nog volop kandidaat zijn voor de eindwinst.

Bekijk ook:

Uitslag