Schaatspeloton.nl - Nieuws - Ineke Dedden is medevluchtsters de baas en wint Open NK

Ineke Dedden is medevluchtsters de baas en wint Open NK

geplaatst zaterdag 28 januari 2017 om 11:41:20 op Schaatspeloton.nl

Ineke Dedden kan de Open Nederlandse titel bejubelen.

Ineke Dedden kan de Open Nederlandse titel bejubelen. (bron: Schaatspeloton.nl)

Op de Weissensee heeft Ineke Dedden (Palet Schilderwerken) het KPN Open Nederlands Kampioenschap marathonschaatsen op natuurijs gewonnen. Dedden ontsnapte in de slotfase op het Oostenrijkse bergmeer uit een vroege kopgroep en bleef haar medevluchtsters voor. Merel Bosma (MKBasics.nl) sprintte naar het zilver, brons was er voor Ankie Ytsma (CENNED) terwijl Jessica Merkens (Mastermind) als laatste van de kopgroep net naast het podium finishte.

De wedstrijd werd vroeg opengebroken door een aanval van Imke Vormeer (Palet Schilderwerken), Leonie Lubbinge (ZiuZ) en Kristine Wijdenes (Mastermind). Toen het drietal teruggepakt werd ontstond al voor de helft van de wedstrijd verreden was de uiteindelijke beslissende ontsnapping. Hierin waren in de persoon van Maud Wijtkamp (BTF), Ineke Dedden, Merel Bosma, Jessica Merkens en Ankie Ytsma enkele sterke ploegen betrokken bij de aanval wat hem direct gevaarlijk maakte. Dat gevaar zagen Anneke Peters (KOGA) en Marianne van Leeuwen (Artecef) ook in. Het tweetal sprong er achteraan maar kwam niet dichterbij dan een twintig seconden.

In het peloton slaagden de ploegen die de slag gemist hadden, waaronder ook het KOGA van titelverdedigster Carla Ketellapper-Zielman, er niet in terug te komen bij de vijf koploopsters. Nadat Maud Wijtkamp in de finale moest afhaken waren het Dedden, Merkens, Ytsma en Bosma die leken te gaan strijden om de titel. Het peloton drong in de finale nog even aan en bracht het verschil tot onder de halve minuut maar ze kwamen te laat, de vroege kopgroep hield stand. Een aanval van Merel Bosma in de laatste vijf kilometer werd gecounterd en maar toen in de laatste kilometer Ineke Dedden de aanval koos kon geen van de kopgroep volgen. De Wanneperveens soleerde naar haar eerste nationale titel. Merel Bosma legde op 5 seconden beslag om het zilver door Ankie Ytsma in de sprint te kloppen.

Bekijk ook:

Uitslag