Schaatspeloton.nl - Nieuws - Water op het Weissensee-ijs: Aart Koopmans Memorial afgelast

Water op het Weissensee-ijs: Aart Koopmans Memorial afgelast

geplaatst vrijdag 3 februari 2017 om 16:09:46 op Schaatspeloton.nl

Competitieleider Willem Hut test het ijs op de finishstraat van de Aart Koopmans Memorial en kan daarbij een vuist steken in het gat dat in het ijs is gevallen.

Competitieleider Willem Hut test het ijs op de finishstraat van de Aart Koopmans Memorial en kan daarbij een vuist steken in het gat dat in het ijs is gevallen.

De Aart Koopmans Memorial die morgen verreden zou worden is door de KNSB in overleg met de organisatie en de medische staf op de Weissensee afgelast. Dit in verband met de veiligheid nadat de dooi van de afgelopen dagen een grote hoeveelheid water op het ijs had gebracht. Bovendien zijn er in het ijs gaten ontstaan die de rijders tijdens de tweede wedstrijd in de KPN Grand Prix in gevaar zouden kunnen brengen.

Door de huidige en te verwachten kwaliteit van het ijs kan de veiligheid van de schaatsers niet worden gegarandeerd. Voorafgaand aan het nemen van deze beslissing zijn alle alternatieven afgewogen, zoals het starten op een ander tijdstip, of het aanpassen van de baanlengte en het parcours. Er bevindt zich echter door de toegenomen temperatuur een grote hoeveelheid water op het ijs, die er niet afgehaald kan worden. Later vanavond en vannacht blijven de temperaturen boven nul, waardoor het water niet opnieuw zal bevriezen. De gaten die in het ijs zijn ontstaan, zijn door het water niet zichtbaar. Aangezien de rest van het ijs wel hard is, zou er een hoge snelheid bereikt kunnen worden. Hierdoor neemt het risico op ongelukken toe.

"Aangezien de veiligheid van de schaatsers de hoogste prioriteit heeft, kon niet anders worden besloten dan om de wedstrijd af te gelasten." Aldus de bond en de organisatie in hun persbericht "De KPN Grand Prix heeft een geweldige start gehad aan de Weissensee. Helaas kan de serie wedstrijden hier niet worden afgerond. Het vervolg van de competitie zal doorgang vinden in Zweden."