Schaatspeloton.nl - Nieuws - Opleidingsploegen Topdivisie nu nog maar nauwelijks jonger dan pelotonsgemiddelde

Opleidingsploegen Topdivisie nu nog maar nauwelijks jonger dan pelotonsgemiddelde

geplaatst vrijdag 20 oktober 2017 om 23:51:42 op Schaatspeloton.nl

Opleidingsploeg AB Transport Group is met Erik Jan Kooiman, Niels Mesu en Peter van de Pol de op een na oudste ploeg van het peloton. Alleen moederploeg Royal A-ware is ouder.

Opleidingsploeg AB Transport Group is met Erik Jan Kooiman, Niels Mesu en Peter van de Pol de op een na oudste ploeg van het peloton. Alleen moederploeg Royal A-ware is ouder.

In het morgen startende seizoen is het een nieuw concept in het Topdivisie-schaatspeloton, althans in de huidige vorm, de opleidingsploeg. Naast de hoofdploeg mag elke Topdivisieploeg een opleidingsploeg van maximaal drie rijders op het ijs brengen. Maar kijkend naar de leeftijd zijn de opleidingsploegen gemiddeld maar nauwelijks jonger dan het algemeen gemiddelde. Dit is een overgangssituatie die voor een jaar geldt. Vanaf volgend jaar gelden strengere regels voor de opleidingploegen.

Opleidingsploeg op een na oudste
Het valt zeker op. AB Transport Group, met Erik Jan Kooiman, Niels Mesu en Peter van de Pol de 'opleidingsploeg' van Royal A-ware, is met een gemiddelde leeftijd van met 30 jaar en 231 dagen, op de moederploeg na, de oudste ploeg van het peloton. Royal A-ware, de ploeg waarvoor AB Transport Group opleidt, is met 30 jaar en 266 dagen gemiddeld 35 dagen ouder. Opleiding voor B&T is met 25 jaar en 293 dagen zelfs ouder dan de hoofdmacht van Bouw en Techniek dat gemiddeld 25 jaar en 83 dagen oud is.

AB Direct (25 jaar en 58 dagen) en Zaes/123 Machineverhuur (25 jaar en 346 dagen) zijn wel aanmerkelijk jonger dan hun moederploegen AB Vakwerk (27 jaar en 248 dagen) en Okay Fashion & Jeans / Interfarms (27 jaar en 213 dagen). Maar het is geen officiele opleidingsploeg die het jongste van het peloton is. De studentenploeg van Port of Amsterdam/SKITS is met gemiddeld 24 jaar en 270 dagen een klein half jaar jonger dan AB Direct.

Overgangsjaar
In de KNSB-reglementen staan al strengere regels voor opleidingsploegen dan dat nu gehandhaafd worden. Volgens het regelboek zou een opleidingsploeg uit twee of drie rijders mogen bestaan die nog Junior A of Neo-Senior zijn en maximaal twee voorgaande seizoenen actief mag zijn geweest in de Topdivisie. Als overgang wordt echter dit jaar alleen op het eerste criterium (de maximale teamgrootte) gehandhaafd.

"Maar in de toekomst gaat dit veranderen." laat wedstrijdcoördinator Willem Hut weten. "We hopen zo een stap kunnen maken voor de doorstroom van rijders. In het verleden waren er al opleidingsploegen met BAM en Renault of eerder nog DSB en Proteq. De rol van opleidingsploeg stond alleen nooit in de reglementen, dit hebben wij deze zomer opgepakt. Maar je hebt dan te maken met contracten die al met rijders zijn aangegaan. Daarom zijn wij deze winter coulant."

Gemiddelde leeftijd ploegen Heren Topdivisie
30 jaar en 266 dagen: Royal A-ware
30 jaar en 231 dagen: AB Transport Group *
30 jaar en 107 dagen: De Haan Westerhoff Zonwering
27 jaar en 248 dagen: AB Vakwerk
27 jaar en 213 dagen: Okay Fashion & Jeans / Interfarms
27 jaar en 106 dagen: LottoNL-Jumbo
26 jaar en 214 dagen: Skate4AIR
25 jaar en 346 dagen: Zaes/123 Machineverhuur *
25 jaar en 318 dagen: Bouwselect
25 jaar en 293 dagen: Opleiding voor B&T *
25 jaar en 83 dagen: Bouw en Techniek
25 jaar en 58 dagen: AB Direct *
24 jaar en 270 dagen: Port of Amsterdam/SKITS
* Opleidingsploegen