Schaatspeloton.nl - Nieuws - Simon Schouten volgt voorbeeld van zus en pakt marathontitel

Simon Schouten volgt voorbeeld van zus en pakt marathontitel

geplaatst maandag 1 januari 2018 om 19:22:27 op Schaatspeloton.nl

Het Nederlands Kampioenschap marathonschaatsen is bij de Heren gewonnen door Simon Schouten (Royal A-ware). Een kleine twee uur nadat zijn zus Irene zich voor de derde keer tot kampioene had gekroond won broer Simon de sprint van een kopgroep om de titel bij de mannen. Jorrit Bergsma (Royal A-ware) snelde na het zilver, Frank Vreugdenhil (AB Vakwerk) was goed voor het brons. Thuisrijder Sjoerd den Hertog (Okay Fashion & Jeans/Interfarms) kwam in de laatste bocht op kansrijke positie ten val.

Het werd op het zware ijs van De Vechtsebanen een wedstrijd met nooit aflatende snelheid. Veel kopgroepen vormden zich, maar in de eerste twee derde van de wedstrijd kwam de samenwerking voorin niet voor elkaar. Telkens werden de vluchters teruggepakt. De samenwerking kwam wel op gang toen een grote groep elkaar vonden zo’n 30 ronden voor het eind. Op het moment dat groep vertrok kwam uittredend kampioen Bob de Vries (Royal A-ware) ten val en vond zich zo net als ploeggenoten Evert Hoolwerf en de vijfvoudig kampioen Arjan Stroetinga achter de breuk. Ook Gary Hekman (AB Vakwerk), die meerdere keer met ontsnappingen mee was, mistte zoals zo vaak de laatste jaren de beslissende slag, hij stapte nadat de kopgroep definitief rond was gegaan af.

In het afsprinten van het peloton voerde Royal A-ware die groep aan en lanceerde daarmee Jorrit Bergsma (Royal A-ware). Sjoerd den Hertog (Okay Fashion & Jeans/Interfarms) en Remco Schouten (Bouw & Techniek) slopen mee met Bergsma waarna zij elkaar niet konden vinden. Frank Vreugdenhil (AB Vakwerk) was het die daarna probeerde naar de titel te soleren. Met Bergsma nu in de knechtenrol voor de aanwezige rappe Simon Schouten (Royal A-ware) kwam de rest van de groep na lange achtervolging weer terug. Dat was het signaal voor Jouke Hoogeveen (De Haan Westerhoff) om het te proberen. In de voorlaatste ronde werd de Amsterdammer bijgehaald waarna hij van vermoeidheid door de benen ging. In de sprint die volgde wist Sjoerd den Hertog zich zeer goed te plaatsen. In de laatste bocht probeerde hij achter aantrekker Jorrit Bergsma langs te kruizen waarbij hij ten val kwam. Simon Schouten profiteerde en snelde naar zijn eerste titel op het hoogste niveau. Bergsma reed nog naar het zilver, brons was er voor Frank Vreugdenhil.

Bekijk ook:

Rood-wit-blauw broer en zus primeur, familiemedailles kwamen eerder voor (1 januari 2018)
Uitslag