Schaatspeloton.nl - Nieuws - Robert Post na tiende podiumplaats nog zonder winst, op weg naar record Albert Bakker

geplaatst woensdag 17 januari 2018 om 21:48:29 op Schaatspeloton.nl

De hoogste plek op het podium mist nog steeds voor Robert Post.

De hoogste plek op het podium mist nog steeds voor Robert Post. (bron: Schaatspeloton.nl)

Twee weken terug behaalde Robert Post in Heerenveen alweer zijn tiende podiumplaats. Op het snelle ijs van Thialf moest hij Arjan Stroetinga en Sjoerd den Hertog voor laten gaan. Hiermee bracht de Groninger zijn aantal podiumplaatsen in de dubbele cijfers, maar de hoogste plek op het podium mist nog steeds voor Post. Hiermee lijkt hij op weg naar het record van provinciegenoot Albert Bakker die in zijn carrière dertien podiumplaatsen behaalde zonder ooit te winnen.

Albert Bakker dertien keer op het podium
Robert Post kwam sinds 2014 tot tien podiumplaatsen op een 400 meter kunstijsbaan. Vijf keer stond hij op de tweede plaats en evenzoveel keren op de derde stek. Dit seizoen reed hij in Hoorn en Heerenveen naar het podium. Vaak genoeg zat de Groninger dus bij zijn eerste overwinning maar deze moet voorlopig nog wachten. Slechts één rijder stond vaker op het podium zonder ooit een wedstrijd te winnen. Albert Bakker mocht tussen 1983 en 1989 dertien keer naar het ereschavot maar stond nooit in het midden. Zeven keer werd hij tweede, zes keer stond hij op de laagste podiumplek. Een van de podiumplaatsen voor Bakker was tijdens het NK marathonschaatsen van 1986 toen hij de zilveren medaille won.

Schaatst Post zich vandaag naast Groeneveld?
Mocht Robert Post zaterdag op zijn thuisbaan zijn eerste overwinning mogen bejubelen dan schaatst hij zich naar Christijn Groeneveld. De Noord-Hollander pakte ook met zijn elfde podiumplaats zijn eerste overwinning. Uiteindelijk zou hij tot drie overwinningen komen voor zijn noodlottige ongeval zijn carrière vroegtijdig beëindigde. Naast Groeneveld zijn er maar twee rijders die langer dan elf wedstrijden op hun eerste overwinning op een 400 meter kunstijsbaan moesten wachten. Douwe de Vries behaalde zijn eerste, en tot nog toe enige overwinning, toen hij voor de zestiende keer naar het podium mocht.

Tien overwinningen voor Van Meggelen na lang wachten
Dat lang wachten op je eerste overwinning geen slecht teken hoeft te zijn bewijst Rob van Meggelen. Van Meggelen, die uiteindelijk tot 39 podiumplaatsen en tien overwinningen kwam, ging veertien keer eerder naar het podium voordat hij in Haarlem bij zijn vijftiende podiumplaats pas in het midden op de hoogste plek mocht staan. Ook veelwinnaars als Ingmar Berga, Bob de Vries en Arjan Stroetinga moesten lang wachten op hun eerste overwinning, maar Post is hen in het wachten inmiddels voorbij.