Schaatspeloton.nl - Nieuws - Vrijspraak Stroetinga voor acties Open NK, Schouten twee wedstrijden geschorst

Vrijspraak Stroetinga voor acties Open NK, Schouten twee wedstrijden geschorst

geplaatst maandag 16 april 2018 om 20:35:19 op Schaatspeloton.nl

Arjan Stroetinga werd vrijgesproken voor de vermeende overtredingen tijdens het Open NK, Simon Schouten werd geschorst voor twee wedstrijden.

Arjan Stroetinga werd vrijgesproken voor de vermeende overtredingen tijdens het Open NK, Simon Schouten werd geschorst voor twee wedstrijden. (bron: Schaatspeloton.nl)

De tuchtcommissie van de KNSB heeft Arjan Stroetinga vrijgesproken voor de door de juryleden geconstateerde acties rond het Open Nederlands Kampioenschap op het natuurijs van de Weissensee. De scheidsrechterscommissie van de bond had voor de twee rode kaarten die de 36-jarige Fries na afloop van de titelstrijd had gekregen in totaal drie wedstrijden schorsing geëist. De tuchtcommissie verklaarde afgelopen donderdag in haar uitspraak de klacht echter ongegrond. De klacht tegen Simon Schouten werd wel gegrond verklaard en de 27-jarige Andijker kreeg conform de eis een schorsing van twee wedstrijden opgelegd.

Simon Schouten twee wedstrijden langs de kant
In de eindsprint van het Open NK eind januari op de Weissensee kwamen de sprinttreinen van AB Vakwerk en Royal A-ware met elkaar in conflict. De tuchtcommissie achtte bewezen dat Simon Schouten hierbij van zijn lijn afweek en daarbij zijn tegenstander hinderde. Voor dit vergrijp kreeg Schouten een rode kaart en eiste de scheidsrechtercommissie een schorsing van twee wedstrijden. De tuchtcommissie verklaarde deze klacht gegrond en volgde de eis van twee wedstrijden schorsing. Deze actie was dan ook duidelijk op de tv-beelden waar te nemen. Schouten zal door de uitspraak normaal gesproken de eerste twee wedstrijden van het nieuwe marathonschaatsseizoen moeten missen.

Vrijspraak voor Arjan Stroetinga
De tuchtcommissie ging niet mee in de eis om ook Arjan Stroetinga voor hetzelfde vergrijp twee wedstrijden te schorsen. De rechters achtte onvoldoende bewezen dat de tweevoudig Open Nederlands Kampioen op natuurijs te veel van zijn lijn is afgeweken en zo zijn tegenstander Gary Hekman hinderde. Stroetinga verklaarde eerder voor de camera van de NOS zelf ook te vinden gesprint te hebben zoals het hoort. "Evert (Hoolwerf, red.) trekt de sprint voor mij aan en ik ga aan en rijd in een rechte streep naar de finish toe." Ook het handgemeen dat Stroetinga na de finish met Hekman's ploeggenoot Rick Smit zou hebben gehad werd door de tuchtcommissie niet bewezen geacht en de eis van één wedstrijd schorsing werd niet toegekend.

Rick Smit accepteerde schikkingsvoorstel
De tuchtcommissie deed geen uitspraak over de rode kaart die Rick Smit na de wedstrijd voor het vermeende handgemeen met Stroetinga had ontvangen. Smit had eerder al een schikkingsvoorstel van één wedstrijd schorsing geaccepteerd en liet de zaak niet voorkomen bij de tuchtcommissie. Hierdoor behandelde het rechtsorgaan van de schaatsbond zijn zaak niet.

Tegen de uitspraak van de tuchtcommissie kunnen de betrokkenen nog beroep aantekenen. Dit dient binnen een maand na de uitspraak te gebeuren.

Bekijk ook:

Rick Smit accepteert schorsingsvoorstel, Arjan Stroetinga en Simon Schouten naar tuchtcommissie (9 februari 2018)
Jury probeert met rode-kaartenregen conflict Royal A-ware en AB Vakwerk te blussen (27 januari 2018)