Schaatspeloton.nl - Nieuws - Vikingarannet mikt op 15 februari

Vikingarannet mikt op 15 februari

geplaatst donderdag 29 januari 2009 om 14:29:30 op Schaatspeloton.nl

De organisatie van de grootste Zweedse marathonschaatswedstrijd, de Vikinarännet, richt zich er op om de wedstrijd zondag 15 februari te organiseren. Op die datum verwachten de organisatoren dat het ijs sterk genoeg zal zijn voor de achtste editie van de 80 kilometer lange wedstrijd. Vorig jaar moest de wedstrijd vanwege de warme winter voor het eerst sinds 2002 worden afgelast.

De Vikingarännet bezet in Zweden een bijzondere positie omdat het de enige trajectwedstrijd is tussen twee plaatsen. Vanaf de vierde stad van het land, Uppsala, rijden de schaatsers over een afstand van 80 kilometer naar de hoofdstad Stockholm. De tocht wordt jaarlijks verreden sinds 1999. In 1999 was Hotze Zandstra de winnaar van de eerste editie, in 2001 was het Martijn Kromkamp die de wedstrijd op zijn naam zette. De Zweed Johan Håmås won de overige zes edities van de Vikingarännet, dat naast de wedstrijd ook vele toerrijders trekt.


Håmås was in 2007 ook de laatste winnaar van de Vikingarännet. Verleden jaar moest de wedstrijd vanwege de zwakke winter na enkele uitstellingen worden afgelast. Dit was na de edities van 2000 en 2002 pas de derde keer dat de trajectwedstrijd dit lot trof.

Bekijk ook:

Registratieformulier voor deVikingarännet (Engelstalig)