Schaatspeloton.nl - Nieuws - Twee wedstrijden schorsing Jolanda Langeland

Twee wedstrijden schorsing Jolanda Langeland

geplaatst woensdag 8 april 2009 om 22:10:38 op Schaatspeloton.nl

Jolanda Langeland

Jolanda Langeland

De tuchtcommissie van de KNSB heeft Jolanda Langeland een schorsing van twee wedstrijden opgelegd vanwege het starten in de Aart Koopmans Memorial. Langeland trotseerde hiermee een startverbod dat de schaatsbond minder dan 10 dagen voor de wedstrijd op de Weissensee had uitgevaardigd. Door de straf zal Langeland de eerste twee wedstrijden van het nieuwe seizoen langs de kant moeten bekijken.

De KNSB had kort voor de financieel interessante wedstrijd op het Karinthische bergmeer een startverbod uitgevaardigd voor de top-15 van het klassement in de Essent Cup. Deze Essent Cup beleefde namelijk op dezelfde dag haar finale, waardoor de bond met deze rigoureuze maatregel probeerde een nog enigszins representatief startveld op het kunstijs van Utrecht te krijgen. Bij het bekendmaken van de maatregel had de bond bekendgemaakt dat bij overtreden van het startverbod de schaatsster voor twee wedstrijden geschorst zou worden.

Jolanda Langeland trotseerde het startverbod en won tevens de Aart Koopmans Memorial voor Marianne van Leeuwen en Hilde van Slochteren. Direct na de wedstrijd maakte de KNSB bekend het voornemen te hebben de Groningse voor het Open NK en de eerstvolgende KNSB Cupwedstrijd te moeten schorsen. Langeland ging in beroep waardoor zij hangende de zaak toch in beide wedstrijden mocht starten. Het beroep diende pas na het seizoen en leidt nu dus tot een uitspraak met als gevolg dat Langeland de eerste twee wedstrijden van het nieuwe seizoen zal moeten missen.

Op haar website laat de volgend seizoen voor Team de Sprinters uitkomende Langeland in een reactie weten: "De kalender was al bijna een half jaar bekend en dan vraag je je af waarop het vijf dagen voor vertrek pas beslist wordt dat je niet mag gaan. Tuurlijk begrijp ik dat er regels zijn, maar blijkbaar kan de KNSB op elk willekeurig moment naar hun regels grijpen, al is het zelfs 1 dag voor vertrek! Zo kun en mag je wat mij betreft niet met sporters omgaan! Ik zou eventueel in hoger beroep kunnen gaan, maar het kost veel tijd en energie. Het skeelerseizoen staat voor de deur en ik vind dat ik mijn energie maar beter in de sport kan stoppen dan dat ik nogmaals naar Amsterdam moet en max. zes weken lang in spanning af moet wachten tot er een uitspraak bekend is. Verder vind ik nog steeds dat ik de juiste beslissing genomen heb, mocht het nogmaals zo voorkomen dan zou ik het op precies dezelfde manier doen!"

Bekijk ook:

Jolanda Langeland
Acht dames krijgen dispensatie voor Aart Koopmans Memorial (20 januari 2009)
KNSB: Startverbod voor damestop in Aart Koopmans Memorial (15 januari 2009)
Aerts en Langeland winnen Aart Koopmans Memorial (24 januari 2009)