Schaatspeloton.nl - Nieuws - Van de Pol en Sikkema winnen Zweedse Grand Prix

Van de Pol en Sikkema winnen Zweedse Grand Prix

geplaatst zaterdag 13 februari 2010 om 15:14:35 op Schaatspeloton.nl

Peter van de Pol soleert op het Zweedse Runnmeer naar de zege in de vierde etappe van de Grand Prix. (bron: TIMSimaging)

Op het Runnmeer hebben Peter van de Pol (Foekens) en Andrea Sikkema (Van der Wiel) de vierde wedstrijd in de Grand Prix Natuurijs op hun naam geschreven. In barre omstandigheden voltooide Van de Pol een meesterstuk door solo de 150 kilometer wedstrijd op zijn naam te schrijven. Daniëlle Bekkering (BTN de Haas/Onlineveilingmeester.n) finishte als vijfde en behaalde zo de eindzege in de Grand Prix bij de Dames.

Van de Pol soleert naar Zweedse zege
De vierde Grand Prixwedstrijd draaide voor de Heren uit op een machtsvertoon van Peter van de Pol (Foekens). Van de Pol, die eerder dit seizoen ook al winnaar was van de Henk Angenent Classic op Zuid-Hollands natuurijs, soleerde op het ijs van het Zweedse Runnmeer naar de zege. Met een voorsprong van bijna 3 minuten declasseerde Van de Pol de rest waarvan Pieter Jan van Eck (Van Werven) beslag legde op de tweede plek vlak voor Roelf Koops (DARA Schaatsteam) die als derde finishte. Het was overigens nabij Falun maar een kleine groep die de wedstrijd voltooide. Met hevige vorsttemperaturen van -25 graden Celcius startte om acht uur 's ochtends 48 rijders, waaronder ook vijf Zweden. Het deelnemersveld dunde in de extreme kou echter flink uit en uiteindelijk volbrachten 19 rijders de volle 150 kilometer.

Dagzege voor Sikkema, Bekkering wint het Grand Prixklassement
Voor de Dames was hun wedstrijd over 100 kilometer op het Runnmeer de finalewedstrijd van de Grand Prix. Het damespeloton doet Finland niet aan waardoor in Zweden de eindwinnares van de Grand Prix werd bepaald. Dit werd uiteindelijk Daniëlle Bekkering (BTN de Haas/Onlineveilingmeester.nl) die de wedstrijd als zesde volbracht. De dagzege ging op het Zweedse natuurijs naar Andrea Sikkema (Van der Wiel) die de sprint van een kopgroep van vier vrouwen won. Sikkema liet op de streep Kimberly Muusse (Hoolwerf Heiwerken) en Jolanda Spruit (BTN de Haas/Onlineveilingmeester.nl) achter zich. Kitty Meeth (Cowhouse International) finishte op de vierde plek als enige rijdster uit de kopgroep naast het podium. Op een halve minuut won Carla Zielman (CENNED Telecom en IT) de sprint van een achtervolgende groep van Daniëlle Bekkering die met de zesde plaats echter dus wel net genoeg punten behaalde om Andrea Sikkema in de eindrangschikking van de Grand Prix net voor te blijven.