Schaatspeloton.nl - Nieuws - Voorbeschouwing NK Marathonschaatsen: de Eerste Divisie

Voorbeschouwing NK Marathonschaatsen: de Eerste Divisie

geplaatst dinsdag 25 december 2012 om 14:39:46 op Schaatspeloton.nl

Arnt Jalvingh won dit seizoen o.a. in Tilburg, kan hij woensdag Nederlands Kampioen worden?

Arnt Jalvingh won dit seizoen o.a. in Tilburg, kan hij woensdag Nederlands Kampioen worden? (bron: Schaatspeloton.nl)

Woensdag, tweede kerstdag, vinden in Utrecht de KPN Nederlandse Kampioenschappen Marathonschaatsen op kunstijs plaats. In voorbereiding op het kampioenschap in de Domstad geeft Schaatspeloton.nl gister en vandaag een voorbeschouwing op de titelstrijd. De Eerste Divisie kent zelden een voorspelbaar verloop. Toch kunnen een paar namen zeker genoemd worden als kanshebbers. Gaat een van hen met de titel naar huis of is het voor een outsider?

De favorieten
Arnt Jalvingh (Adviesburo Harry de Wolff)

De snelste man in het peloton dit seizoen. Won twee wedstrijden en stond al zes maal op het podium. Leunt op de sterkste ploeg van het peloton, en kan rekenen op hun steun. Durft wellicht te vertrouwen op een massasprint.

Robert Post (Steenbergen Fietsen)
Toonde zaterdag bij de elfde cupwedstrijd in Hoorn een zeer sterke sprint. Is Post de man in vorm die Jalvingh's vertrouwen in een massasprint kan ondermijnen?

Erik Jan Kooiman (Schaatscentrum De Uithof)
Aanvaller pur-sang. Mist een eindschot, maar zelden de beslissende ontsnapping. Stond lang aan de leiding van het klassement maar verloor afstand doordat hij zich niet in massasprints kon mengen. Won als aanvaller de cupwedstrijd in Groningen.

Evert Hoolwerf (Hoolwerf Heiwerken)
Won de cupwedstrijd in Haarlem door in een sterke sprint af te rekenen met een kopgroep. Laatste weken minder aan het front, maar heeft een goed eindschot. Is Hoolwerf mee let dan op hem in de eindsprint.

Sjoerd den Hertog (Adviesburo Harry de Wolff)
Secondant van Jalvingh, maar meer dan dat. Aanvaller met een sterk eindschot. Won dit seizoen nog geen wedstrijd maar stond vaak op het podium.

De schaduwfavorieten
Let hierbij vooral op de aanvallers. Johan Bakker (Sport2000/Stehmann) baarde opzien met een sterke finale in Tilburg en Breda. Team Appel Beton heeft een sterke aanvallende ploeg met Roy Mulder, Tom Schuit en Mark Ooijevaar als kanshebbers. Engbert de Vegt (Delangemassage.nl) zit bijna altijd bij de juiste ontsnapping en zou deze keer eens succesvol kunnen zijn. Klassementsleider Sam Boon (Bola Tulpenveredelingen) kwam dit seizoen nog niet tot een zege, maar zat er meerdere malen dichtbij. Voormalig Top Divisierijder Gerwin Smit eindigt het hele seizoen al kort en kan op ervaring leunen.

Sterren
*** Sjoerd den Hertog, Evert Hoolwerf, Arnt Jalvingh, Erik Jan Kooiman, Robert Post
** Johan Bakker, Sam Boon, Roy Mulder, Mark Ooijevaar, Tom Schuit, Gerwin Smit, Engbert de Vegt
* Wim Dillen, Mark Huisman, Hannes Schalkwijk, Sjors Spaargaren, Jasper van Tol, Erik Valent, Bart van der Vlugt, Klaas van der Wal, Erben Wennemars, Ruben Wieberdink

De rijders in de Eerste Divisie starten tweede kerstdag om 12:00 uur voor hun kampioenschap over 100 ronden.

Bekijk ook:

Voorbeschouwing NK Marathonschaatsen: de Top Divisie (25 december 2012)
Voorbeschouwing NK Marathonschaatsen: de Dames (24 december 2012)
Voorbeschouwing NK Marathonschaatsen: de Masters (24 december 2012)