Schaatspeloton.nl - Nieuws - Carla Ketellapper-Zielman kondigt afscheid aan

Carla Ketellapper-Zielman kondigt afscheid aan

geplaatst donderdag 9 februari 2017 om 23:33:39 op Schaatspeloton.nl

Carla Ketellapper-Zielman

Carla Ketellapper-Zielman (bron: Schaatspeloton.nl)

Aan het eind van dit seizoen zal Carla Ketellapper-Zielman (KOGA) afscheid nemen van het landelijke marathonpeloton. Dat heeft de voormalig Nederlands Kampioene op kunstijs en Nederlands en buitenlands natuurijs vandaag aangekondigd. De 32-jarige Ketellapper-Zielman kwam twaalf jaar uit op het hoogste niveau en behaalde daar naast haar Nederlandse titels ook de eindoverwinning in de Marathon Cup en klassiekerzeges in Nederland en het buitenland.

Carla Ketellapper-Zielman, toen nog voor haar huwelijk als Carla Zielman, won op 8 november 2008 in Assen haar eerste landelijke wedstrijd door in de Essent Cup Chris Witty en Maria Sterk te kloppen. Er zouden nog vijftien overwinningen volgen op een 400 meterbaan waaronder het Nederlands Kampioenschap van 2011. Dat seizoen was voor Zielman een topjaar waarin zij ook de eindzege in de KPN Marathon Cup en de KPN Super Prestige op Flevonice op haar naam schreef. Op dat bijna-natuurijs van Flevonice was zij in totaal drie keer de beste, voor de laatste maal afgelopen december.

Op het echte natuurijs liet Carla Zielman voor het eerst van haar horen tijdens het Nederlands Kampioenschap op de Oostvaardersplassen. Nog voordat Sjoerd Huisman zijn beroemde knieschuiver de geschiedenis in maakte had de geboren Steenwijkerwoldse haarzelf de boeken in geschaatst door Daniëlle Bekkering en Andrea Sikkema in de sprint te kloppen. Later dat seizoen zou zij ook de Grand Prix op het Zweedse Runnmeer wonnen. Op dat Zweedse meer zou zij ook in 2012, 2013 en 2016 een overwinning kunnen bejubelen. Ook de Ronde van Loosdrecht (2010), de Aart Koopmans Memorial (2010, 2012 en 2014), het Open Nederlands Kampioenschap (2010 en 2016), de Ronde van Duurswold (2011), de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee (2012), de honderd van Earnewâld (2012) en de Vikingarännet (2016) prijken op de rijke erelijst van de inmiddels in Rottem woonachtige Carla Ketellapper-Zielman. Haar laatste titel was afgelopen maand op de Weissensee het Open Oostenrijks Kampioenschap.

Carla Ketellapper-Zielman begon haar carriere twaalf jaar terug in de kleuren van Hoolwerf Heiwerken aan de zijde van de Belgische Hilde Goovaerts en de Noord-Hollandse Jannitta Spigt. Na drie jaar in het het blauw-rood van Hoolwerf verkaste Zielman naar CENNED waarvoor ze vier jaar uitkwam, gevolgd door Palet Schilderwerken. Dit jaar prijkte haar nummer 13 voor het tweede jaar op rij op het pak van KOGA waar zij nu dus aan de zijde van Daniëlle Bekkering, Anneke Peters en Britt Tjalma haar carrière zal afsluiten.

Bekijk ook:

Carla Ketellapper-Zielman