Schaatspeloton.nl - Nieuws - Voormalig Elfstedenvoorzitter Jan Sipkema overleden

Voormalig Elfstedenvoorzitter Jan Sipkema overleden

geplaatst dinsdag 13 mei 2008 om 13:01:05 op Schaatspeloton.nl

Jan Sipkema mocht in 1985 en 1986 de Friesche Elfstedentocht organiseren.

Jan Sipkema mocht in 1985 en 1986 de Friesche Elfstedentocht organiseren. (bron: ANP)

Jan Sipkema, de voormalige voorzitter van de Vereniging 'De Friesche Elf Steden', is maandagavond overleden. Dat heeft de vereniging dinsdag bekendgemaakt. Sipkema leidde de Elfstedenvereniging tussen 1984 en 1994. In die jaren mocht Sipkema in 1985 en 1986 twee maal de tocht der tochten uitschrijven. Jan Sipkema die leed aan de ziekte van Parkinson, is 75 jaar geworden.

Sipkema, op 10 maart 1933 geboren in goor, reed zelf de loodzware Elfstedentocht in 1963 als wedstrijdrijder. Hij reed de tocht uit, maar kreeg geen kruisje omdat hij meer dan anderhalf uur na winnaar Reinier Paping binnenkwam. Sipkema woonde tot een half jaar geleden in Sneek.

Hij leed echter aan de ziekte van Parkinson en verhuisde daarom naar Noord-Holland, waar zijn dochter woont. De oud-voorzitter wordt zaterdag waarschijnlijk gecremeerd in het Noord-Hollandse Westerveld, aldus Henk Kroes. Kroes, zelf ook oud-voorzitter van De Friesche Elf Steden, was ijsmeester in de tijd dat Sipkema voorzitter was.

It sil heve
Jan Sipkema kreeg grote landelijk bekendheid in 1985 toen hij met de woorden 'It sil heve' de Elfstedentocht van dat jaar aankondigde. Het was op dat moment al 22 jaar geleden dat de op dat moment laatste editie van de Elfstedentocht was verreden. Een jaar later in 1986 kon Sipkema opnieuw de tocht der tochten uitschrijven. In 1987 kon de oertocht van het marathonschaatsen op het Friese ijs net niet doorgaan.

Bekijk ook:

Jan Sipkema was eerste moderne Elfstedenvoorzitter (Sportgeschiedenis.nl)