Schaatspeloton.nl - Nieuws - Rik Koppelaar pakt leiding in matig bezette Regiocompetitie Zuid

Rik Koppelaar pakt leiding in matig bezette Regiocompetitie Zuid

geplaatst dinsdag 25 november 2008 om 20:08:02 op Schaatspeloton.nl

Voormalig A-rijder Erik Groenendal wint op IJsbaan Twente de vijfde Noord-Oost Competitiewedstrijd in de C1 Divisie.

Voormalig A-rijder Erik Groenendal wint op IJsbaan Twente de vijfde Noord-Oost Competitiewedstrijd in de C1 Divisie. (bron: Marathonschaatsenregiono.nl)

Na de tweede wedstrijd in de Regiocompetitie Zuid heeft Rik Koppelaar zondag de leiding in deze competitie genomen. De regiocompetitie, die pas een seizoen bestaat, mist duidelijk nog populariteit onder de rijders. Zondag stond ook de vijfde etappe van de Noord-Oost Competitie op het programma. Jaap Ketelaar, Dorien Kuik en Albert Bakker blijven het klassement na de wedstrijd in Enschede in deze competitie leiden.

Koppelaar en Pasveer winnen in klein zuidelijk peloton.
Vorig seizoen besloot het Gewest Noord-Brabant/Limburg/Zeeland om een regionale competitie op te zetten voor de drie zuidelijke provincies. Dit in navolging van de Noord-Oost Competitie en het 6-Banentoernooi in de rest van het land. Tot op dat moment hadden schaatsers uit de regio met marathonaspiraties enkel de baancompetities om met elkaar de krachten te meten. Zondag was in Eindhoven de tweede wedstrijd van het seizoen in de deze Regiocompetitie Zuid. Maar de competitie mist in het zuiden nog de geschiedenis die de zustercompetities boven de rivieren wel hebben. Dit is duidelijk te zien aan het deelnemersveld. In Eindhoven konden zowel bij de Dames als in de C Divisie maar drie rijders in de uitslag worden opgenomen. In de C Divisie was het Rik Koppelaar die zijn overmacht toonde. De klassementwinnaar van verleden seizoen won de wedstrijd voor Rein de Vries en Leon Weerts en pakte zo de leiding in de Regiocompetitie Zuid. Bij de Dames pakte Annemarie Pasveer de tweede zege van het seizoen en verstevigde zo haar leiding in het klassement.
Al met al is het voor het niveau van het marathonschaatsen in het zuidelijkste gewest van het land, en de aansluiting met de landelijke competities, te hopen dat de populariteit van deze jonge competitie over de tijd zal gaan toenemen. Zaterdag 13 december zal in het Zuid-Limburgse Geleen de derde etappe van de Regiocompetitie Zuid op het programma staan.

Klassementleiders houden stand in Enschede
Terwijl in Eindhoven het kleine aantal rijders in de Regiocompetitie Zuid in actie kwam reden in Enschede een veel groter aantal hun wedstrijden in de Noord-Oost Competitie. Op de nieuwe IJsbaan Twente gaven verspreid over zes competitie meer dan 250 rijders acte de présence. In de C1 Divisie pakte een groep van acht rijders, met zowel klassementsleider Jaap Ketelaar (Clafis Engineering/JB Besturingstechniek) als Erik Schaper de nummer twee in het klassement, een ronde voorsprong. Uiteindelijk pakte voormalig A-rijder Erik Groenendal de tweede zege van het seizoen. De Eeldenaar verwees na 60 ronden Jaap Ketelaar naar de tweede plek, Ard Veneman eindigde als derde. Met de uitslag in Enschede verstevigde Ketelaar zijn klassementsleiding. Na vijf wedstrijden heeft hij nu een voorsprong van 23 punten op Erik Schaper die na een vierde plek op de tweede plaats in de tussenstand staat.
Ook bij de Dames ging in Twente de zege naar een voormalig landelijk rijdster. Petra van Bergeijk was na 40 ronden te sterk voor Rebecca de Graaff die als tweede eindigde. Klassementsleidster Dorien Kuik die als derde eindigde blijft nog ruim aan de leiding maar zag Van Bergeijk 7 punten dichterbij komen.
Bij de Masters pakte Eppie Wiersema zijn tweede zege van het seizoen. Wiersema had samen met Kurt van de Nes een ronde voorsprong gepakt op het peloton Egbert Post eindigde in Enschede op de derde plaats. Albert Bakker die als zevende eindigde, maar in tussensprints extra bonus punten had gepakt, verloor nauwelijks iets van zijn riante voorsprong in het tussenklassement.
De rijders in de Noord-Oost Competitie komen zondag 7 december weer in actie tijdens de zesde etappe in het Groningse Kardinge.

Bekijk ook:

Uitslag Regiocompetitie Zuid - Dames Regionaal
Uitslag Regiocompetitie Zuid - C Divisie
Uitslag Noord-Oost Competitie - Masters
Uitslag Noord-Oost Competitie - Dames Regionaal
Uitslag Noord-Oost Competitie - C Divisie