Schaatspeloton.nl - Nieuws - Noord-Amerikaanse seizoen in Quebec begonnen

Noord-Amerikaanse seizoen in Quebec begonnen

geplaatst dinsdag 2 december 2008 om 20:17:46 op Schaatspeloton.nl

Afgelopen weekend is de Noord-Amerikaanse marathonschaatscompetitie, de MSI Series, in Quèbec van start gegaan. In de Canadese stad werd op zaterdag een wedstrijd over 25 kilometer gereden, een dag later volgde de tweede wedstrijd over 40 kilometer. Bij de Heren won Martin Haire op de 25 en Benoit Letourneau op de 40 kilometer. Dominique Lalonde won bij de Dames beide wedstrijden.

In de vroege zaterdag gingen 23 Heren en 18 Dames van start voor een wedstrijd over 25 kilometer op de kunstijsbaan in Quèbec. 63 ronden later was het Martin Haire die de wedstrijd kon winnen. Met een ruime baan voorsprong kwam de Amerikaan solo aan de eindstreep. Benoit Letourneau eindigde op de tweede plaats. Het tweetal had een ruime voorsprong op de nummer drie. In de Noord-Amerikaanse competitie moeten, in de weinige wedstrijden die op een 400 meterbaan worden verreden, de rijders de wedstrijd volledig volbrengen ook als ze op achterstand liggen. Bob Laurence eindigde op de derde plaats.
Dominique Lalonde eindigde als eerste vrouw in de wedstrijd en won zo de eerste MSI Series etappe bij de Dames. De rijdster uit Ottawa wist in de eindsprint Suzanne Dionne net voor te blijven. Anika Bédard eindigde als derde.

De zondagwedstrijd over 40 kilometer liet de winnaar van zaterdag, Martin Haire, aan zich voorbijgaan. Benoit Letourneau maakte na 103 ronden dankbaar gebruik van. De Canadees uit het nabijgelegen Gatineau had aan het eind van de wedstrijd een ruime voorsprong op André Gagnon. Hans Posthuma kwam als derde over de meet.
Bij de Dames ging de tweede wedstrijd wel naar de winnares van de eerste. Dominique Lalonde had dit maal echter een veel ruimere voorsprong op Suzanne Dionne die ook in de zondagwedstrijd op de tweede plaats eindigde. De uit het Canadese Waterloo afkomstige Catherine Kwiecien kwam als derde dame over de streep in Quèbec.

Het Noord-Amerikaanse peloton hervat haar competitie in het weekend van 20 en 21 december op de Olympische ijsbaan van Lake Placid in de Verenigde Staten. Daarna volgen nog vijf weekenden verspreid over de Verenigde Staten en Canada.

Bekijk ook:

Uitslag 40km Dames
Uitslag 40km Heren
Uitslag 25km Dames
Uitslag 25km Heren