Schaatspeloton.nl - Nieuws - David Hjalmarsson: Nederlanders zullen Zweeds marathonschaatsen doen groeien

David Hjalmarsson: Nederlanders zullen Zweeds marathonschaatsen doen groeien

geplaatst dinsdag 24 februari 2009 om 23:43:57 op Schaatspeloton.nl

David Hjalmarsson:

David Hjalmarsson: "interesse voor de sport zal toenemen als de Nederlandse professionals Zweden blijven bezoeken met hun marathonwedstrijden".

Tijdens de natuurijswedstrijden op het Runnmeer stond het Nederlandse peloton begin februari aan de start. Naast de Nederlanders en de gebruikelijke Fransen bevond zich in het herenpeloton ook een plaatselijke Zweed. David Hjalmarsson deed voor de tweede maal mee in de wedstrijden op zijn thuisijs en bracht het tot halverwege de 200 kilometer. Schaatspeloton.nl sprak met David Hjalmarsson over Zweeds marathonschaatsen en zijn ambities.

Hoi David, bedankt voor je tijd. Voor het grote Nederlandse publiek zal dit de eerste keer zijn dat ze je naam tegenkomen. Kan je hen vertellen wie David Hjalmarsson is?
Ik ben een 27-jarige Zweedse schaatser die onlangs verhuist is van Borlänge naar Stockholm. Ik ben een jaar geleden aan de universiteit afgestudeerd als Master in de Werktuigbouwkunde en werk nu als consultant gespecialiseerd in het ontwikkelen van product platforms. Ons kantoor is gevestigd in Stockholm, maar ik reis voor het werk vaak naar klanten in Zweden en de rest van Europa.

Sporten en speciaal duursporten zoals schaatsen, wielrennen en skeeleren zijn altijd een onderdeel van mijn leven geweest. De laatste drie jaar is mijn focus meer gericht op het schaatsen en gebruik ik de andere sporten als alternatieve training hiervoor. Op dit moment ben ik tevreden, maar moe na het schaatsseizoen waarin ik mijn persoonlijke doelen bereikt heb; het winnen van de Ornäsrännet wedstrijd en belangrijker het volbrengen van de helft van de 200 kilometer wedstrijd met de Nederlandse professionele marathonschaatsers afgelopen week op het Runnmeer.

Daarover gesproken hoe heb jij voor het eerste kennis gemaakt met marathonschaatsen?
Ik heb al vanaf mijn kindertijd veel geschaatst, zowel als lid van een bandyteam (een Zweedse sport die op ijshockey lijkt, red.) maar ook als toerschaatser, en was altijd enthousiast bezig nieuw en prachtig ijs te vinden. Mijn eerste kennismaking met wedstrijdschaatsen was waarschijnlijk met de Ornäsrännet zo'n zeven jaar geleden, maar ook bij skeelerwedstrijd. In Zweden zijn elke winter maar een beperkt aantal marathonwedstrijd, waarbij alle wedstrijden afhankelijk zijn van de ijscondities op de meren. De eerste keer dat ik echt Nederlands marathonschaatsen zag was in 2007 tijdens de World Grand Prixwedstrijden in Borlänge.

Afgelopen week deed je tussen de Nederlandse marathonschaatsers mee aan de 200 kilometerwedstrijd op het Runnmeer. Hoe was dat voor jou?
Het was koud en zwaar, maar erg leuk. Zoals normaal met wedstrijd over zo'n afstand ging het op en af met de snelheid, maar meestal was de snelheid in het peloton comfortabel. Na ervaringen van vorig jaar had ik mijn schaatsen en ijzers meer aangepast aan natuurijs en had ik veel betere verzorging met eten en drinken tijdens de wedstrijd. Ik slaagde in mijn doel om 97 van de 200 kilometer te voltooien, dat is het dubbele van vorig seizoen. Maar het is nog steeds een flink stuk van de volle afstand af. De Nederlandse schaatsers zijn indrukwekend en het programma in Falun was erg zwaar voor hen als ze aan alle wedstrijden deelnamen.

David, wat is jou mening over het Zweedse marathonschaatsen, heeft het een goede toekomst?
De interesse voor toerschaatsen is flink toegenomen de laatste jaren. Mede omdat we 's winters met minder sneeuw te maken hebben, maar ook omdat er betere ijsverzorging is op de meren. Deze mensen, die parkoersen inplannen en sneeuwvrij houden, doen fantastisch werk voor ons en de ijskwaliteit is bijna het beste dat je op natuurijs kan vinden.

Marathonschaatsen zal in de toekomst dus meer en meer ontdekt gaan worden. Net zoals de interesse voor de sport zal toenemen als de Nederlandse professionals Zweden blijven bezoeken met hun marathonwedstrijden. In 2007 hebben wij een schaatsclub opgericht, Dala Active Skaters, en we zien de ledenaantallen constant stijgen. Hopelijk zullen steeds meer nieuwe schaatsclubs ontstaan in Zweden wat tot meer schaatsers en wedstrijden zal leiden.

Wat is jou niveau in langebaanschaatsen, skeeleren of andere sporten?
Mijn interesse gaat vooral uit naar marathonwedstrijden, rond de 42 kilometer, op de schaats en op skeelers. In 2008 heb ik meegedaan aan mijn eerste international skeelerwedstrijd tijdens de Marathon van Berlijn die ik volbracht in 1 uur en 11 minuten.

Een laatste vraag, wat zijn jou sportieve plannen voor de nabij toekomst?
Dit weekend (afgelopen weekend, red.) doe ik mee aan mijn eerste langebaanwedstrijd. Het is het Zweedse kampioenschap allroundschaatsen. Ik ben het langebaanschaatsen helemaal niet gewend dus het zal puur voor de plezier zijn en zonder enige verwachtingen voor de uitslag. (na het afnemen van dit interview heeft David Hjalmarsson inderdaad afgelopen weekend meegedaan aan het Zweedse Allround kampioenschap in Hagaström waar hij de 10 kilometer haalde en in de eindrangschikking als zesde eindigde, red.)

Daarnaast is mijn belangrijkste doel voor het komende skeelerseizoen de Marathon van Berlijn. Ik ben komend jaar geplaatst om bij de professionals te mogen starten en hoop een mooi seizoen te kunnen draaien met veel skeeleren en schaatsen. En natuurlijk hoop ik volgend jaar ook weer met mijn Nederlandse idolen mee te kunnen strijden op het Runnmeer.

Veel succes daarbij en bedankt voor dit interview.

Bekijk ook:

David Hjalmarsson