Schaatspeloton.nl - Nieuws - Sjaak Schipper Kampioen na tragedie in drie bedrijven

Sjaak Schipper Kampioen na tragedie in drie bedrijven

geplaatst woensdag 28 december 2011 om 21:42:12 op Schaatspeloton.nl

Sjaak Schipper won uiteindelijk de laatste sprint en is de kampioen in de Eerste Divisie.

Sjaak Schipper won uiteindelijk de laatste sprint en is de kampioen in de Eerste Divisie. (bron: Schaatspeloton.nl)

In een meer dan hectische finale heeft Sjaak Schipper (Wadro) de Nederlandse Titel in de Eerste Divisie behaald. De finale van het kampioenschap werd in Heerenveen tot tweemaal toe herstart met het rondenbord teruggezet naar 10 ronden. Dit vanwege grote valpartijen met letsel in de voorlaatste ronde. In de uiteindelijke uitslag werd Schipper op het podium geflankeerd door een zilveren Niels Mesu (Adviesburo Harry de Wolff) en bronzen Kevin Regelink (Romex Restate).

De kampioensstrijd in de Eerste Divisie zal velen nog jaren nablijven. Het was een script wat makkelijk in een griekse tragedie gegoten kan worden, dan wel een in drie bedrijven. De wedstrijd bevatte alles, van een broedermoord binnen een ploeg tot zware valpartijen en tot twee maal toe een herstart. Waarschijnlijk zal een peloton nog nooit de kans hebben gekregen tot drie keer toe de finale van een NK marathonschaatsen te rijden. Voor dat het hier echter toe kwam was er al 90 ronden koers verreden. Hierin was het aanval dat troef was. Op zijn minst opmerkelijk mag de situatie genoemd worden waarin een kopgroep bestaand uit Sjoerd den Hertog (Adviesburo Harry de Wolff), Engbert de Vegt en Sjors Spaargaren (Romex Restate) door de ploeggenoten van Spaargaren gecountered werd. Dit ook zeer tegen het zere been van Spaargaren zelf, die met de kopgroep zelfs al het peloton in de rug keek toen Jasper van Tol (Romex Restate) de achtervolging opende. Het drietal werd teruggepakt waarna de finale ingegaan werd met een soloaanval van Robert Post (Gjaltema), later overgenomen door Tom Schuit (Appel Beton). Deze werden echter ingerekend en de massasprint zou uit gaan maken wie de Nederlands kampioen zou gaan worden.

In de voorlaatste ronde was er echter een valpartij in de bocht voor de finish waarna de wedstrijd reglementair werd geneutraliseerd om eerste hulp te kunnen laten verlenen. Na de neutralisatie werd de wedstrijd herstart met het rondenbord terug op 10. Een wederom hectische laatste 10 ronden werd besloten met een zware valpartij waarbij een rijder armletsel opliep op dat moment reed het peloton naar de finish en in de laatste bocht werd met handgebaar en fluitsignalen het peloton tot rust gemaand. Iets wat sommige rijders opvolgde terwijl andere ongehinderd doorsprintte naar de eindstreep. De sprint werd gewonnen door Ruurd Dijkstra (DHW Power-play) die zich kampioen waande. Na appelleren besloot de jury echter wijselijk weer een gelijk speelveld te creƫren voor de rijders en de wedstrijd opnieuw te herstarten met 10 ronden op het bord. Zonder meer de meest sportieve oplossing. Ditmaal was de finale zonder verdere incidenten waarna Sjaak Schipper (Wadro) zich naar de titel sprintte. Achter Schipper was Niels Mesu (Adviesburo Harry de Wolff) goed voor het zilver, Kevin Regellink (Romex Restate) behaalde het brons. Ruurd Dijkstra, die zich enkele minuten kampioen waande, moest genoegen nemen met de zure vierde plek naast het podium.

Bekijk ook:

Foto's
Uitslag