Schaatspeloton.nl - Nieuws - Dick van Gangelen Trofee voor Jorrit Bergsma en Foske Tamar van der Wal

Dick van Gangelen Trofee voor Jorrit Bergsma en Foske Tamar van der Wal

geplaatst dinsdag 27 maart 2012 om 21:00:00 op Schaatspeloton.nl

Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie) en Jorrit Bergsma (BAM-Univé Schaatsteam) zijn door hun collega’s gekozen als Marathonschaatsers van het Jaar. Beiden wonnen daarmee voor de tweede keer in hun schaatsloopbaan de Dick van Gangelen Trofee. Van der Wal prolongeerde haar titel van vorig seizoen, Bergsma won de trofee eerder in 2009/2010. De trofee en bijbehorende geldprijs werden vanavond in Amsterdam uitgereikt tijdens een slotfeest van alle schaatsers.

Uit de top-drie van het eindklassement van de DVG-trofee konden de sporters kiezen wie de Marathonschaatser van het Jaar zou worden. Bij de dames waren de genomineerden Foske Tamar van der Wal, Mireille Reitsma en Mariska Huisman. Bij de heren Jorrit Bergsma, Jouke Hoogeveen en Bob de Vries.

Het was de eerste keer dat alle schaatsers individueel hun stem konden uitbrengen. Dat gebeurde tamelijk massaal, bij de dames deed ruim 80 procent aan de verkiezing mee. Van de vrouwen brachten 78% hun stem uit op Foske Tamar van der Wal, 12% ging naar Mariska Huisman en 10% naar Mireille Reitsma. Bij de mannen stemde 51% voor Jorrit Bergsma, 41% voor Jouke Hoogeveen en 8% voor Bob de Vries.

In het eindklassement van de DVG-trofee was de 25-jarige Van der Wal met een enorme voorsprong op de concurrentie als eerste geëindigd. De Groningse won in het afgelopen seizoen bijna alle wedstrijden, maar was toch enigszins teleurgesteld omdat het Nederlands kampioenschap op kunstijs en natuurijs net aan haar neus voorbij gingen.

Bij de heren was de overwinning in het klassement van de Dick van Gangelen Trofee voor Jorrit Bergsma iets minder overtuigend dan die van Foske Tamar van der Wal. Dat kwam vooral omdat de 26-jarige Fries uit Aldeboarn minder marathons reed door zijn succesvolle optreden in het langebaanschaatsen. Grote verrassing in het DVG-klassement van de heren was de tweede plaats van Jouke Hoogeveen, die in de aanloop naar de wedstrijden op het natuurijs nog tamelijk onzichtbaar was geweest, maar daarna indrukwekkend zijn slag sloeg.

Het mannenteam van BAM en de dames van MK Basics werden net als vorig seizoen de Marathonploegen van het Jaar. Voor de mannen van coach Jillert Anema was het de vijfde keer op rij dat zij de ploegenprijs wonnen.

De winnaars van de Dick van Gangelen Trofee werden vandaag bekend gemaakt tijdens een slotfeest voor alle topschaatsers. Zij verdienden met hun uitverkiezing beiden 2000 euro, de nummers twee kregen de helft en de voor de derde plaats was er 500 euro weggelegd.

Uitslag stemming
HEREN:

Van de 77 mannen hebben 50 gestemd (65%)
1. Jorrit Bergsma 25 stemmen (51% )
2. Jouke Hoogenveen 20 stemmen (41%)
3. Bob de Vries 4 stemmen (8%)
(1 stem werd bewust blanco uitgebracht)

DAMES:
Van de 84 vrouwen hebben 67 gestemd (80%)
1. Foske Tamar vd Wal 52 stemmen (78%)
2. Mariska Huisman 8 stemmen (12%)
3. Mireille Reitsma 7 stemmen (10%)