Schaatspeloton.nl - Nieuws - Nieuwe damesploeg Making the Difference: "Een beetje als Jumbo-Visma, maar toch net even anders"

Nieuwe damesploeg Making the Difference: "Een beetje als Jumbo-Visma, maar toch net even anders"

geplaatst woensdag 19 februari 2020 om 18:43:53 op Schaatspeloton.nl

De stichting Making the Difference weet al met welk wielershirt zij deze zomer op de weg verschijnen. De daaropvolgende winter verschijnen zij ook op het ijs als marathonschaatsteam.

De stichting Making the Difference weet al met welk wielershirt zij deze zomer op de weg verschijnen. De daaropvolgende winter verschijnen zij ook op het ijs als marathonschaatsteam. (bron: Stichting Making the Difference)

Een innovatief concept, zo luidt het. Een nieuw damesteam waarbij het allemaal net wat anders gaat. Het team, dat uitkomt onder de vlag van Stichting Making the Difference, zal volgend jaar op het ijs uitkomen in de hoogste divisie van het marathonschaatsen. Daarnaast zal er 's zomers ook een wielerploeg onder dezelfde naam actief zijn. Janneke Elzinga, Loesanne van der Geest, Nicky van Leeuwen en Ariane Smit zullen volgend seizoen voor de voorlopig als Team MtD te boek staande ploeg op het ijs gaan komen.

"Daarmee lijken wij een beetje op het bestaande concept van Jumbo-Visma, maar dan toch net even anders", zegt Gerhard Joling, voortrekker van het project over het samenvoegen van schaatsen en wielrennen. "Bijna alle schaatsers zijn ook actief in de wielerploeg en andersom. Ik geloof in deze kruisbestuiving en ben er trots op dat ik met de dames deze nieuwe uitdaging aan kan gaan."

"De afgelopen twee jaar heb ik geprobeerd een slag te maken door meer op een persoonlijke en een wetenschappelijke manier te trainen bij Team iM FARMING. Maar het team hield op te bestaan en samen met enkele anderen werd de nieuwe stichting Making the Difference opgericht en daarmee een nieuw team van sportsters en begeleiding."

De nieuwe structuur moet ervoor zorgen dat er weer een stap gemaakt kan worden qua professionalisering. Het is in de regel niet meer uitzonderlijk dat de vrouwelijke duursportster succesvoller is dan hun mannelijke equivalent, maar in de dagelijkse praktijk is er op gebied van financiering, waardering en kennis nog een inhaalslag te maken.

"Voor het team hebben we gezocht naar schaatssters die complementair aan elkaar zijn", vertelt Joling. "Een viertal dat attractief wil koersen, waar we potentie in zien en die elkaar versterken." Aan de hand van persoonlijke doelstellingen en competenties gaat het team planmatig aan de slag, ondersteund door data en wetenschap. Het nieuwe schaatsteam, dat voorlopig luistert naar de naam team MtD, zal bestaan uit: Janneke Elzinga, Loesanne van der Geest, Nicky van Leeuwen en Ariane Smit. Janneke Elzinga kan worden gezien als vrouw van de lange adem op natuurijs, maar staat ook op de baan haar mannetje. Loesanne van der Geest maakte dit jaar al een goede ontwikkeling door en is inmiddels een constante factor in het peloton, klaar voor de volgende stap. Dat geldt ook voor Nicky van Leeuwen, die met haar recente aanvallende rijden heeft laten zien hongerig te zijn naar meer. Ariane Smit maakt het viertal compleet. Zij kan met haar langebaanachtergrond snelheid en techniek aan het team toevoegen, en kan als voormalig specialiste op de 500 meter in de toekomst mee gaan doen in massasprints.

De schaats- en wielerploeg van Stichting Making the Difference zijn onderdeel van een bredere visie. De stichting heeft tot doel om mensen in beweging te krijgen, zowel individuen als bedrijven aan te zetten om het verschil te maken in vitaliteit. Het team is daarmee het uithangbord van de stichting. Het genereert kennis en is het hele jaar door uithangbord door de zichtbaarheid in meerdere sporten. Ook voor sponsoren en partners van de ploeg werkt dit aan twee kanten. De sportieve aanpak wordt vertaald naar het bedrijfsleven en vooral naar de jeugd. Beide sporten versterken elkaar. Een win-win-win situatie.

Bekijk ook:

Transferoverzicht 2020