Schaatspeloton.nl - Nieuws - Boeve en Witty winnen in eerste Super Prestige

Boeve en Witty winnen in eerste Super Prestige

geplaatst woensdag 17 december 2008 om 16:37:20 op Schaatspeloton.nl

Roy Boeve (Safan) komt juichend als winnaar over de streep van de eerste Super Prestigewedstrijd in Biddinghuizen. <i>(Klik verder voor meer foto's)</i>

Roy Boeve (Safan) komt juichend als winnaar over de streep van de eerste Super Prestigewedstrijd in Biddinghuizen. (Klik verder voor meer foto's) (bron: Schaatspeloton.nl)

In Biddinghuizen hebben op FlevOnice Roy Boeve (Safan) en Chris Witty (Landjuweel) de zege behaald in de eerste wedstrijd in de nieuwe Super Prestige. De eerste marathon op de trajectijsbaan van 5 kilometer betekend voor zowel Boeve als Witty ook de eerste zege in het marathonschaatsen. Zij werden logischerwijs ook de eerste leiders in het klassement over de vijf wedstrijden van de Super Prestige.

Roy Boeve pakt op FlevOnice eerste zege
Het debuut van het peloton op het ijs van FlevOnice leverde ook meteen een nieuwe winnaar op. Roy Boeve (Safan) eindigde na twaalf ronden op de door het polderland en langs rietkragen slingerende ijsbaan als snelste in de massasprint. De massasprint was nodig om de winnaar te bepalen nadat de verschillende vluchtgroepen niet in staat bleken uit de greep van het peloton te blijven. De omstandigheden leken hiervoor in een mistig Biddinghuizen niet te zwaar. Een van de aanvallende groepen ontstond een 15 kilometer voor de finish toen een omvangrijke groep van elf rijders een voorsprong van meer dan 10 seconden nam. In deze groep was echter het BAM Schaatsteam niet vertegenwoordigd, waarna zij hun verantwoordelijkheid namen en het gat weer dichte. Ook andere ontsnappingen waren niet succesvol.

In de finale hield René Ruitenberg (Safan) het peloton op tempo om zo zijn ploeggenoot een zo goed mogelijke positie te verschaffen in het laatste lange rechte stuk. Boeve maakte dit werk mooi af en kon met beide handen in de lucht over de finishstreep glijden. Achter de Kampenaar eindigde Sjoerd Huisman (Nefit HR Ketels) als tweede, Sandor Stuut (Vlasman) legde beslag op de derde plek.

Met de zege in de eerste marathon in Biddinghuizen pakt Roy Boeve ook meteen de leiding in het klassement voor de Super Prestige. Na de huldiging kreeg Boeve deze witte trui met blauw-rood-oranje-gele banen aangetrokken.

Chris Witty komt als winnares uit de mist
Voor het nog overgebleven publiek werd het tijdens de wedstrijd bij de Dames steeds moeilijker om de wedstrijd te volgen. Was aan het eind van de herenwedstrijd de mist nog weggetrokken, tijdens de dameswedstrijd kwam deze extra hard terug. Het peloton van een kleine 40 dames streed in een door de mist steeds kleiner wordende wereld. Ook bij de Dames werden de aanvallers echter niet beloond. In de slotronde probeerde Sandra ´t Hart (Landjuweel)het even solo, maar een door DSB Bank en Foekens gecontroleerd peloton achter de koploopster maakte het verschil goed.

In de beslissende massasprint was het vervolgens wel ´t Harts ploeggenote Chris Witty (Landjuweel) die als snelste over de meet kwam. De voormalig Olympisch kampioene pakte zo haar eerste zege in het marathonschaatsen. Iets wat ook FlevOnice-eigenaar Roel Ketelaar langs de kant deed juichen. Achter Witty ging de tweede plaats naar Elma de Vries (DSB Bank), terwijl Mariska Huisman (Viks Parket) goed was voor plek drie. Ketelaar mocht de Amerikaanse Witty ook de eerste leiderstrui in de Super Prestige aantrekken.

Bekijk ook:

Uitslag Dames
Uitslag Top Divisie