Schaatspeloton.nl - Columns - Ontwenningsverschijnselen

Ontwenningsverschijnselen

geplaatst vrijdag 9 maart 2012 om 12:18:13 op Schaatspeloton.nl

Lisanne Soemanta

Lisanne Soemanta, 24 jaar uit Haarlem, rijdt dit seizoen voor het tweede jaar in het landelijke damespeloton. De Noord-Hollandse, die in de zomer voor de Batavus Ladiesploeg actief is als wielrenster en eerder langebaanschaatsster was, maakte dit jaar na een opvallend debuutjaar bij Intersport Jan Bols de overstap naar het nieuwe damesteam BeterOpenHaardHout.nl. Lisanne ziet het als een uitdaging om vanaf 21 oktober elke twee weken haar mening en schaatsbevindingen op papier te zetten en deze met het Schaatspeloton.nl-publiek te delen.

Het is donderdagmiddag en ik ben diep verzonken in mijn werk. Mijn been begint te trillen, zoals ie de afgelopen dagen wel vaker doet. Ik negeer mijn lichaam en hou de focus op mijn computerscherm. Tot een collega ineens vraagt, "Wow Lisan! Wat is er met je been aan de hand? " Ik haal m’n schouders op en antwoord, Ach, dat is gewoon een ontwenningsverschijnsel. Verschrikt kijkt de collega mij aan. "Ontwenningsverschijnsel? Waarvan dan?" "Van het schaatsen", zeg ik alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Haar mond valt open van verbazing. "Nee! Dat meen je niet! Topsport is echt niet gezond hoor!".

Het seizoen is voor mij inmiddels al twee weken voorbij. Ik keek al een tijdje uit naar deze periode. Lekker niks doen. Een beetje werken, een beetje stappen, een beetje shoppen, maar niet sporten. Gewoon drie weken. Geen lichamelijke inspanning. Wat klonk me dat toch als muziek in de oren. Maar na twee weken ben ik er dus alweer helemaal klaar mee. Althans mijn lichaam. Die voert al een paar dagen hevig protest. Of dat zwabberbeen echt iets met de afterskate dip te maken heeft weet ik niet. Maar ik signaleer wel rare dingen. Net als ieder ander jaar trouwens. Zwetend wakker worden midden in de nacht, zeurende hoofdpijn, zo gaar als een konijn en een tikkeltje prikkelbaar.

Mijn vriend wordt er elk jaar een beetje gek van. "Je bent altijd je draai even kwijt zo vlak na het seizoen. En ik ben daar dan meestal de dupe van", zo zegt hij. Tsja, ik geef toe, in maart ben ik niet de makkelijkste. Die rustperiode doet me altijd wel iets. Dat lege gevoel na het schaatsseizoen. Alsof je iets kwijt bent of zo. Echter, veel tijd voor het zwarte gat heb ik dit jaar niet. Al mijn opgestapelde energie kan ik kwijt op onze deuren, kozijnen en muren. De verbouwing loopt ten einde en veel van mijn sportloze avonden vul ik nu op met schuren, sauzen en aflakken. Die andere avonden ga ik op stap met vriendinnen, ga ik borrelen met collega's of lekker uit eten met m'n vriend. Kortom, genieten van het leven. Althans, mijn hoofd geniet van het leven. De rest van mijn lichaam wilt actie.

Volgende week krijgt m'n lichaam weer z'n eerste shot. Wanneer ik mijn gloednieuwe Stevens bike van stal mag halen. Dan is het weer tijd om de warme wintermuts in te ruilen voor een wielerhelm. Maar eerst nog een paar dagen ontwennen. Trouwens niet alleen van het sporten. Ook het schrijven zal ik gaan missen. Niet de lichtelijk stress voor de deadline op vrijdagochtend omdat ik elke keer weer te laat aan de columns begon. Maar wel het plezier in het schrijven ervan. Ik zal mijn eigen plekje op schaatspeloton.nl gaan missen. En ook de leuke, lieve en spontane reacties op mijn tweewekelijkse hersenspinsels.

Met een klein beetje pijn in mijn hart begin ik dan ook aan mijn laatste alinea. Een korte alinea waarin ik iedereen wil bedanken. Zoals dat hoort wanneer je iets afsluit. Zo wil ik de lezers van mijn columns bedanken, maar ook alle dames voor de fantastische wedstrijden die we hebben laten zien. Daarnaast ook mijn dank aan de billen van Rob Hadders, omdat die de dames een dergelijk goed uitzicht boden. Ook wil ik Joost bedanken voor zijn broek. Kortom: rijders, sponsors, begeleiders, pers, fans, schaatspeloton.nl, iedereen bedankt! Het was fantastisch.

Tot volgend seizoen!

Alle Columns van Lisanne Soemanta:

Elfstedenkoorts (21 oktober 2011)
West-Friesland (4 november 2011)
Ontzuringskuur (18 november 2011)
Brutale meisjes (2 december 2011)
Komt een Belg op de ijsbaan (16 december 2011)
Mooi (30 december 2011)
Koning Winter (13 januari 2012)
Helden van de Weissensee (27 januari 2012)
De kleine grote klasbak (10 februari 2012)
Wat een end...! (24 februari 2012)
Ontwenningsverschijnselen (9 maart 2012)