Schaatspeloton.nl - Columns - Herfstdip vs Winterblues

Herfstdip vs Winterblues

geplaatst maandag 14 december 2015 om 09:00:35 op Schaatspeloton.nl

Britt Tjalma

Britt Tjalma is 27 jaar oud en woonachtig in het prachtige Groningen. Afkomstig uit het Oldambt, opgegroeid op een boerderij in Beerta, hoopt ze elk jaar weer opnieuw op een Oldambtrit. Doordeweeks is Britt werkzaam als sportconsulent bij SportDrenthe en houdt zij zich voornamelijk bezig met gezondheidsbevordering bij kinderen. Vorig jaar is zij begonnen aan haar tweede schaatscarrière, want van 2009 t/m 2011 reed ze al bij team Landjuweel. Na een sabbatical van drie jaar heeft ze de ijzers weer onder gebonden en vanaf dit jaar is ze officieel weer landelijk rijdster, bij team CENNED. Vanaf maandag 16 november neemt Britt de lezers mee bij haar terugkeer in het landelijke peloton.

Zie de wind waait door de bomen… De Sint nam het dit jaar wel heel letterlijk, met het stormachtige weer van begin december. Ik vermoed dat de pakjes door de lucht vlogen, zo van schoorsteen naar schoorsteen en dat die arme Amerigo het verdomd lastig had, daar hoog op de daken.

Begin oktober was er nog niet zoveel aan de hand. Het weer was goed: lekker zonnetje, niet te koud, niet teveel wind. We beleefden, om het lekker fancy te zeggen, een indian summer. Mij hoorde je zeker niet klagen, ondanks dat lekker zaniken over het weer wel behoorlijk in de aard van de gemiddelde Nederlander ligt. De herfstdip en het bijbehorende gebrek aan energie was in geen velden of wegen te bekennen.

Inmiddels zijn we 2 maanden verder en is er, afgezien van de hoge temperaturen, niks meer over van het vredige nazomerweer: de herfst heeft zijn intrede gedaan. Een beetje aan de late kant, als je het mij vraagt. Een aantal jaar geleden reden we in deze periode van het jaar van natuurijswedstrijd naar natuurijswedstrijd en at ik me, terwijl ik een totale afkeer voor krenten en rozijnen heb, helemaal scheel in eierkoeken, krentenbollen en ontbijtkoek. De wedstrijd in Veenoord staat me nog heel helder voor de geest: er lag een enorm pak sneeuw en we vertrokken zo ongeveer midden in de nacht om op tijd aan te komen, want sneller dan 20 km/u werd er in die tijd niet gereden. Er waren niet veel dames die zich aan de barre tocht richting Drenthe gewaagd hadden en om te voorkomen dat er slechts een dozijn rijdsters startten wachten we gewoon even een halfuurtje in de gezellige kantine, zodat de laatkomers niet voor niks de helse rit hadden afgelegd. Mooie herinneringen en om er even een gouwe ouwe in te gooien: dat waren nog eens tijden!

Anno 2015 worden de wedstrijden op Flevonice afgelast en het natuurijs is vermoedelijk verder te zoeken dan ooit. Het is, mijn inziens, vrijwel onmogelijk om op dit moment last te hebben van een winterblues en daar baal ik toch een beetje van. Natuurlijk is niets zo veranderlijk als het weer en wie weet krijgen we nog een geweldige natuurijswinter.
Zoals elk jaar heb ik modellen met de meest uiteenlopende voorspellingen voorbij zien komen en als ik een aantal sites mag geloven krijgen we in januari strenge vorst, laten we het hopen!
Voorlopig zit ik nog in een herfstdip en kijk ik met smart uit naar de winterblues!

Alle Columns van Britt Tjalma:

Klaar voor de start?! (16 november 2015)
Hoe word ik een winnaar? (30 november 2015)
Herfstdip vs Winterblues (14 december 2015)
De Heilige Banaan? (28 december 2015)
Een roerig NK?! (11 januari 2016)
Natuurijsgekte (25 januari 2016)
Het Donald Duckeffect (8 februari 2016)
Concullega's (22 februari 2016)
En nu dan?! (7 maart 2016)
Buiten gebaande paden treden (21 maart 2016)