Schaatspeloton.nl - Columns - Het Schaats en Skeeler Forum

Het Schaats en Skeeler Forum

geplaatst vrijdag 31 oktober 2008 om 09:01:54 op Schaatspeloton.nl

Endie van Laar

Endie van Laar is een 23-jarige student Rechten in Groningen en voormalig B-rijder die tegenwoordig op regionaal niveau actief is in onder andere de Noord-Oost Competitie. Endie van Laar, die geboren en getogen is in het Gelderse Otterlo, ziet zich naast actief schaatser als een groot schaatsfan. Als fan, schaatser maar ook als criticus wil Endie van Laar dit seizoen met veel plezier als columnist actief zijn. Vanaf vrijdag 3 oktober vat Endie van Laar op Schaatspeloton.nl elke twee weken zijn meningen en belevenissen in een column samen.

Forum is het Latijnse woord voor markt. Het forum Romanum was het epicentrum van de oud Romeinse politiek. De stamvaders van vooraanstaande Romeinen, patriciërs genaamd, discussieerde op dat plein over politieke zaken van het Romeinse rijk. In de films worden de Romeinen vaak afgebeeld als woeste oorlogzuchtige barbaren. Niets is echter minder waar.

Zij waren op economisch en strategisch zeer begaafd en op het gebied van oorlog ongenaakbaar en op politiek gebied uiterst beschaafd. Iets wat je van onze Nederlandse forum bezoekers niet zou kunnen zeggen. Het aannemen van etiketten waar de Romeinen zeer op gesteld waren is bij het ‘schaats en skeeler' forum geheel verdwenen. Het anoniem posten van berichten zonder openlijk te discussiëren lijkt de normaalste zaak van de wereld te worden. De ‘posters' zijn op zoek naar een eigen identiteit door zich te verschuilen achter een Computer Avatar. Een Avatar is een afbeelding die men kan plaatsen om de ‘poster' een soort gezicht te geven. Mij klinkt het woord Toga toch beter in de oren. De identiteitszoeker durft, zich verschuilend achter zijn Avatar, anders voor te doen dan hij werkelijk is (net als een columnist). Is diegene op het werk en thuis stil en onderdanig, dan probeert hij op het forum daadkrachtig en assertief over te komen. Het grote voordeel hierbij is het ontbreken van een directe confrontatie. Men hoeft niet te zoeken naar woorden of wordt niet rood. Verbaal goed uit de spreekwoordelijke verf komen is nu eenmaal moeilijker dan schriftelijk. Tenzij de discussiant analfabeet of dyslectisch is natuurlijk.
Het marathonschaats systeem ligt op het schaats en skeeler forum behoorlijk onder vuur, maar dit lijkt geheel niet tot verbetering of verandering.

De schaatsers die het Forum bezoeken zijn altijd bereid op het forum openlijk de discussie te voeren. Maar in werkelijkheid wordt er geen actie ondernomen. Het is dus eigenlijk een discussie in en over een land zonder Koning. Iedereen praat en blaat maar niemand zit in de positie of heeft de status om het verschil te maken. Is daar niet waar het Forum in eerste instantie voor gemaakt is? Te discussiëren over feiten die er daadwerkelijk toe doen, afhankelijk van de omstandigheden van het geval natuurlijk, en dan ook de uitkomsten van discussie toepassen in real life? En daarmee bedoel ik het echte leven, niet het cyber-life.

Elke beslissing die genomen wordt is discutabel, maar sommige forumbezoekers maken er een hobby van om elke beslissing te betwisten om een discussie uit te lokken. Zij staan op het echte Forum, waar het echt toe doet, buiten spel. In het land waar immers wel een koning is, dienen diegene die op het Forum staan dicht genoeg bij te koning te staan, omdat hij hen anders niet hoort. Frequente Forum discussie uitlokkers staan dit blijkbaar niet, want geen van hun ideeën wordt uitgevoerd. Wil men echt iets veranderen in het marathonschaatsen zoek dan een andere weg!

Alle Columns van Endie van Laar:

Schaatsvolk (3 oktober 2008)
Gouden muur of Schrootmetaal (17 oktober 2008)
Het Schaats en Skeeler Forum (31 oktober 2008)
Noord-Oost (14 november 2008)
Mijn Maandagavond hypocrisie (28 november 2008)
Kapot (12 december 2008)
One happy Island (26 december 2008)
Dol dwaze dagen in de schaatswinkel (9 januari 2009)
Marathonschaatser op de lange baan (23 januari 2009)
Potje voetbal (7 februari 2009)
Laatste Keer (20 februari 2009)