Schaatspeloton.nl - Columns - De laatste wedstrijd

De laatste wedstrijd

geplaatst vrijdag 27 februari 2009 om 11:03:59 op Schaatspeloton.nl

Sven Abe Tjalma

Sven Abe Tjalma is een 21-jarige landelijk Eerste Divisierijder in de nieuwe noordelijke Clafis/JB schaatsploeg. Sinds de koude winter van 1997 is hij op de schaatsijzers te vinden, wat uiteindelijk vorig seizoen leidde tot zijn debuut in de landelijke B Divisie. Sven Abe Tjalma is student architectuur aan de Fachhochschule in het Duitse Erfurt. Naast het worden van architect wil hij in Erfurt nog een tweede doel verwezenlijken, het schaatsen perfectioneren. Dit tweede doel moet leiden naar de elfstedentochtoverwinning waarvan hij droomt. In zijn columns, vanaf 10 oktober op Schaatspeloton.nl, deelt hij zijn belevenissen, meningen en gedachten graag met de lezers.

Het Nederlands kampioenschap wordt de laatste wedstrijd van een jaar met veel schaatsplezier. Weer een jaar marathonschaatsen is voorbij gegaan. Wederom een jaar met veranderingen, een jaar met veel discussie en kritiek. Rijders en volgers hebben gemopperd, maar ook velen hebben van dit jaar wederom genoten.

Na tien jaar een nieuw Nederlands natuurijs kampioenschap. De titel en trui werd overgenomen door een ijskunstenaar met veel geduld. Wachten als een alligator die zijn rund heel sluw en stil tot op vijf meter nadert, en op het juiste moment met alle energie, kracht en lenigheid die hij bezit op zijn doel afsprint. Deze man heeft veel verandering in het peloton gebracht waaraan velen moesten wennen. Er waren vele gele kaarten en zelfs schorsingen voor nodig om vooral de wedstrijdjury de rijstijl van deze winnaar pure sang eigen te maken. Veel volgers vinden hem een laffe rijder, maar deze man weet waar zijn sterke punten liggen, en benut deze uitermate goed. Een grote overwinnaar die het marathonschaatsen er in de toekomst heel anders uit zal laten zien.

Er zijn dit jaar wederom grote namen ten onder gegaan en oudgedienden zijn afgestapt. Maar ook zijn er vele jongens gegroeid. Voorbeeld daarvan is een team BCT dat als underdog startte aan het seizoen, maar toch de KNSB cup finalewedstrijd volledig in de greep had. Of die jongen die uit de voorste linies te horen kreeg niet in de eindsprint thuis te horen maar daar zijn sporen weldegelijk heel goed achterliet richting de finishlijn. Of zijn teamgenoten die geen enkele wedstrijd niet in de aanval waren.

Maar ook zien wij dit jaar wederom dat de toekomst van het marathonschaatsen niet door deze jonge jongens gemaakt wordt, maar dat de hoge heren toch de touwtjes in handen willen houden. Waar ze kunnen willen zij de menigte graag laten zien wie er achter de schermen werkt. Zij hebben ook het goede recht om doormiddel van hun positie hun ego op te krikken. Zo zit de mens nou eenmaal in elkaar, en met diezelfde reden nemen wij deel aan wedstrijdsport. Maar ploegendirecties en wedstrijdorganisaties, zij zijn het marathonschaatsen, en zo zal het ook altijd blijven. Toch hebben wij dit jaar weer van vele nieuwe smaakmakers mogen proeven, smaakmaker die ons in de nabije toekomst heel veel moois voor kunnen schotelen. Ik hoop dat de hoge heren komende zomer in het voordeel van deze rijders zullen beslissen over wederom een nieuwe opzet voor het marathonschaatsen. Het Nederlandse skeeleren heb ik vaarwel gezegd, ik hoop dat het marathonschaatsen niet ook zo een puinhoop gaat worden.

Het Nederlands kampioenschap wordt de laatste wedstrijd van het seizoen. Een festijn als geen ander is gepland. Jeugd, masters, de dames en de mannelijke top. Iedereen zal aan de start verschijnen, strijdend naar die velbegeerde titel. Ik hoop op en spectaculaire dag, met een meevaller aan eigen zijde. Maar dat zal echter iedere starter hopen. Voor de besten zal hoop werkelijkheid worden, dat maakt het marathonschaatsen ook zo een mooie sport.

Alle Columns van Sven Abe Tjalma:

Gezonde spanning (10 oktober 2008)
Laten we weer entertainen! (24 oktober 2008)
Why do you believe and I don’t? (7 november 2008)
IJsgevoel (21 november 2008)
Mc Fit (5 december 2008)
Slechte boodschappen, goede boodschappen (19 december 2008)
Het is winter, eindelijk! (2 januari 2009)
Zijn NK natuurijs (16 januari 2009)
Spielplatz der Natur (4 februari 2009)
Eigenlijk zijn wij behoorlijk egoïstisch bezig (17 februari 2009)
De laatste wedstrijd (27 februari 2009)