Schaatspeloton.nl - Columns - IJsgevoel

IJsgevoel

geplaatst vrijdag 21 november 2008 om 17:18:25 op Schaatspeloton.nl

Sven Abe Tjalma

Sven Abe Tjalma is een 21-jarige landelijk Eerste Divisierijder in de nieuwe noordelijke Clafis/JB schaatsploeg. Sinds de koude winter van 1997 is hij op de schaatsijzers te vinden, wat uiteindelijk vorig seizoen leidde tot zijn debuut in de landelijke B Divisie. Sven Abe Tjalma is student architectuur aan de Fachhochschule in het Duitse Erfurt. Naast het worden van architect wil hij in Erfurt nog een tweede doel verwezenlijken, het schaatsen perfectioneren. Dit tweede doel moet leiden naar de elfstedentochtoverwinning waarvan hij droomt. In zijn columns, vanaf 10 oktober op Schaatspeloton.nl, deelt hij zijn belevenissen, meningen en gedachten graag met de lezers.

Water in vaste vorm, dat is waar ons hele leven om draait. Maar waarom, wat fascineert ons zo aan deze hexagonaal-vormige deeltjes dat wij ijs noemen? Er moet iets zijn waarom wij zo van ons ijs houden dat wij ons hele leven op deze samengeperste moleculen van bevroren water instemmen.

Is het zijn gladheid, zijn spiegeling, of zijn kou. Of is het de kik, de snelheid, de druk in de bocht of het gevoel van het o zo fijne glijden. Wat is het ijsgevoel waar wij over dromen, van genieten en over spreken?

Het gevoel dat je over een rode loper loopt, het gevoel van vrijheid, maar ook van roem, rijkdom en macht. Ik denk dat datgene het ijs mij fascineert.

Volgens mij is het niet het ijs wat ons het ijsgevoel geeft. Het is de rode loper waar wij over glijden wanneer wij onze eigen kunnen weer eens overschreden hebben. In de zin van het overwinnen van een wedstrijd of het rijden van een new personal best. Of het gewoonweg voor het eerst perfect uitvoeren van de bochttechniek, na er lang voor getraind te hebben.

Het je eigen kunnen overschrijden, dat is het gevoel wat ons voldoening geeft. Dat wij dit op ons ijs uitvoeren is maar een bijkomend toeval. Een toeval, maar wel een hele mooie. Er leven niet zo veel mensen die het gevoel van het o zo fijne glijden over het ijs kennen.

Alle Columns van Sven Abe Tjalma:

Gezonde spanning (10 oktober 2008)
Laten we weer entertainen! (24 oktober 2008)
Why do you believe and I don’t? (7 november 2008)
IJsgevoel (21 november 2008)
Mc Fit (5 december 2008)
Slechte boodschappen, goede boodschappen (19 december 2008)
Het is winter, eindelijk! (2 januari 2009)
Zijn NK natuurijs (16 januari 2009)
Spielplatz der Natur (4 februari 2009)
Eigenlijk zijn wij behoorlijk egoïstisch bezig (17 februari 2009)
De laatste wedstrijd (27 februari 2009)