Schaatspeloton.nl - Columns - Laten we weer entertainen!

Laten we weer entertainen!

geplaatst vrijdag 24 oktober 2008 om 08:52:26 op Schaatspeloton.nl

Sven Abe Tjalma

Sven Abe Tjalma is een 21-jarige landelijk Eerste Divisierijder in de nieuwe noordelijke Clafis/JB schaatsploeg. Sinds de koude winter van 1997 is hij op de schaatsijzers te vinden, wat uiteindelijk vorig seizoen leidde tot zijn debuut in de landelijke B Divisie. Sven Abe Tjalma is student architectuur aan de Fachhochschule in het Duitse Erfurt. Naast het worden van architect wil hij in Erfurt nog een tweede doel verwezenlijken, het schaatsen perfectioneren. Dit tweede doel moet leiden naar de elfstedentochtoverwinning waarvan hij droomt. In zijn columns, vanaf 10 oktober op Schaatspeloton.nl, deelt hij zijn belevenissen, meningen en gedachten graag met de lezers.

Wij schaatsers zijn entertainers, niet iedereen heeft het door, maar wij schaatsen niet voor onszelf! Wij schaatsen alleen maar voor het vermaak van een ander, van ons publiek. Wanneer een ander plezier aan ons beleeft, krijgen wij voldoening en beleven wij ook plezier. Vanaf 1973 heeft de KNSB zich met onze sport bemoeid, ‘om de marathonsport beter te regelen en mooier te maken.’

Op sommige dingen hebben ze een goede invloed gehad, maar sindsdien is het elk jaar ook steeds softer geworden. Er werden pylonen in de bocht gezet om voor een beter ijskwaliteit te zorgen; Gele- en rode kaarten zijn er ingevoerd om een eerlijke race te krijgen; Snijvaste scheenbeschermers en enkelbeschermers omdat er teveel bloed vloeide tijdens de wedstrijden. Onze sport is steeds softer gemaakt, en dat ter nadele van het plezier van het publiek. Want hoeveel mensen staan er nu nog langs de baan om van ons entertainers te genieten? Hoeveel mensen spreken nog met lof over het marathonschaatsen?

Van oudsher worden mensen geëntertaind door sporters. De Amerikanen hebben hun American football en Nascar; De Chinezen hebben hun vechtsporten; De Russen en Canadezen hebben hun ijshockey en de Spanjaarden hebben hun dierengevechten. In al deze sporten wordt gestreden, gevochten en vloeit bloed. Dat is wat mensen willen zien, waar mensen van genieten. Het marathonschaatsen van nu zou ik wel met het marathonlopen willen vergelijk. Leuk te weten dat die Afrikanen het ene wereldrecord naar de andere lopen, maar geen leek die daar 2:04.26 uur voor zal gaan zitten. Nederland heeft voetbal, hockey en de Tour de France, sporten die eigenlijk best soft zijn. Zeg nou eerlijk, hockey is toch alleen leuk als er iemand knock-out gaat doordat hij een bal tussen zijn benen geschoten krijgt. Er is dus een markt voor een volkssport met echte entertainend!

Nu hoeven we natuurlijk niet direct 10 luipaarden tussen onze zachte boardingen los te laten, maar misschien mag onze softe sport wel iets harden. Ik ben van mening dat ons concept iets aangepast moet worden. Ik ga hier echter geen concepten uittikken, er zijn mensen met veel meer aanzien en macht in onze sport, deze mensen vinden het leuk concepten te maken en te veranderen.

Wel zou ik deze mensen graag iets op weg willen helpen. Misschien kunnen die pylonen de bocht weer uit en kan er gestopt worden met het dweilen tussen de wedstrijden door. De vrouwen op mooi ijs, de jeugd trapt het daarna even goed kapot, en de crème de la crème mag dan lekker door het zware ijs raggen. De wedstrijden langer, 150 ronden minimaal betekent veel meer aanvallen, veel hardere wedstrijden en veel meer vermoeide rijders en valpartijen. En ook weg met de gele en roden kaarten, alles geoorloofd, de sterkste overwint. Wij weten zelf wel wanneer iets niet meer door de beugel kan!

Wij zijn entertainers, laten we de mensen kijken naar hetgeen ze willen zien!

Alle Columns van Sven Abe Tjalma:

Gezonde spanning (10 oktober 2008)
Laten we weer entertainen! (24 oktober 2008)
Why do you believe and I don’t? (7 november 2008)
IJsgevoel (21 november 2008)
Mc Fit (5 december 2008)
Slechte boodschappen, goede boodschappen (19 december 2008)
Het is winter, eindelijk! (2 januari 2009)
Zijn NK natuurijs (16 januari 2009)
Spielplatz der Natur (4 februari 2009)
Eigenlijk zijn wij behoorlijk egoïstisch bezig (17 februari 2009)
De laatste wedstrijd (27 februari 2009)