Schaatspeloton.nl - Columns - Zware weken

Zware weken

geplaatst vrijdag 8 februari 2008 om 23:49:32 op Schaatspeloton.nl

Martijn Kromkamp

Martijn Kromkamp is, namens Beelen Sloopwerken, aan zijn zevende seizoen bezig als rijder in het A-peloton. In die jaren was hij goed voor enkele podiumplaatsen, daaronder ook twee medailleplekken bij de Nederlandse Kampioenschappen op zowel kunst- als natuurijs in 2004. De 27-jarige inwoner van het Friese Wolvega is tevens de zoon van oud marathoncoryfee Jan Eise Kromkamp, waarmee hij ook nog twee jaar samen op het hoogste niveau uitkwam. Bij zijn vaders afscheid nam Martijn symbolisch diens, toen nog vaste, beennummer 26 over. Vanaf vrijdag 5 oktober zal Martijn Kromkamp op Schaatspeloton.nl zijn belevenissen en overpeinzingen delen met de lezers.

Wegens gebrek aan natuurijs in eigen land verkast het volledige dames- en herenpeloton elk jaar richting Oostenrijk. Voor de meeste van ons is dit echter nog niet voldoende, dus reizen wij ook nog eens af naar Finland en Zweden. Dit jaar stond er zelfs nog een mooie wedstrijd gepland in Tsjechië. Helaas werd dit evenement op het laatste moment afgelast.

Een aantal ploegen, waaronder ook mijn eigen Beelen Sloopwerken-team, waren reeds afgereisd richting het Lipnomeer waar de tweede wedstrijd om de World Grand Prix verreden zou gaan worden. Alles bij elkaar opgeteld zou ik in de maanden januari en februari 37 dagen in het buitenland verblijven voor trainingen en wedstrijden. Ik krijg vaak de vraag van mensen in mijn omgeving wat ik dan al die tijd aan het uitspoken ben, want je kunt natuurlijk niet al die dagen alleen maar fietsen en schaatsen. Ik zal wat opheldering geven.

De belangrijkste zaken waarmee ik de dagen ben doorgekomen op Lanzarote tijdens mijn trainingskamp begin januari waren aan het zwembad liggen en slapen. Ook heb ik daar nog wat uurtjes op de fiets doorgebracht. Niet teveel natuurlijk, want dit ging allemaal af van de tijd die ik aan het zwembad kon liggen. Tijdens mijn 10 dagen daar heb ik zowaar ook nog tijd gevonden om een boek uit te lezen. Iets wat mij al 4 jaar niet gelukt was! Hier ben ik behoorlijk trots op. Des temeer het waarschijnlijk wel weer een jaar of 4 zal duren voordat ik mijn volgende boek uitgelezen heb.

Aan de Weissensee heb ik iets meer tijd doorgebracht, dus vanzelfsprekend ook veel meer gedaan. Ik had het er zelfs zo druk, dat ik er niet eens aan toe ben gekomen om mijn jaarlijkse ritje met de skilift naar boven te maken en de weg naar beneden met te slee af te leggen. Waar ik het dan zo druk mee heb gehad? Behalve met bakjes doen en apfelstrudel eten had ik het erg druk met golfen.... Ik hoor u denken; "Kan dat dan aan de Weissensee?" Jazeker! In hotel Kreutzwert, op kamer 106 kon gegolft worden. Samen met teamgenoot Roy Boeve heb ik ontelbare holes afgelopen, door weer en wind! Daarmee zijn natuurlijk nog lang niet alle dagen gevuld. Ik heb er ook geschaatst. Behoorlijk veel zelfs. Ik denk alles bij elkaar een kilometertje of zeshonderd. In ons hotel hadden wij de beschikking over een verwarmd buitenzwembad, een jacuzzi, sauna, infraroodcabine, fitnesszaal en een massageruimte. Hier werd door ons team veelvuldig gebruik van gemaakt. Heerlijk om te herstellen van een flinke inspanning op het ijs en de beentjes weer een beetje fris te krijgen.

De 20 uurtjes die wij met ons team in Tsjechië hebben doorgebracht in afwachting van het nieuws of de wedstrijden daar al dan niet zouden doorgaan hebben wij zeer nuttig besteed al zeg ik het zelf. Waar een deel van het team het niet noodzakelijk achtte om goed nieuws af te wachten en alle meegesleepte spullen uit de bus ging halen, dachten Roy en ik dat het veel slimmer zou zijn om alleen de noodzakelijke spullen mee te nemen naar de kamer. U begrijpt natuurlijk wel, dat hier ook de X-box met het voetbalspel Fifa '06 bij hoort. Voor de mensen die wegens een generatiekloof niet weten wat een X-box is, zal ik een korte omschrijving geven. Dit is DE spelcomputer onder de spelcomputers. Twee concurrenten van het Nefit-team delen deze mening en waren dan ook waardige tegenstanders tijdens ons bliksembezoek aan dit mooie land. Als u geïnteresseerd bent in de uitslag, dan kan ik u melden dat Beelen Sloopwerken het ploegenklassement met ruime voorsprong heeft gewonnen.

In Zweden gaat ongetwijfeld weer om de "Swedish Bowling Cup" gegooid worden. Deze trofee is nog in het bezit van Ingmar Berga, maar Rutger ter Laak staat klaar om deze van hem over te nemen! Ook Douwe de Vries heeft zijn prioriteiten van het ijs verlegd naar deze Cup. Twee jaar geleden kwam Douwe zwaar tekort, maar met een goede voorbereiding gaat hij zeker meedoen voor de prijzen. Ik ben benieuwd! In Zweden gaat uiteraard ook weer gestreden worden om het Open Zweeds Kampioenschap vrij worstelen. Ik hoef u verder niet uit te leggen dat Arjan Mombarg net als vorig jaar weer de grote favoriet is voor deze titel! Zo ziet u maar, ook naast het ijs is er voldoende strijd!


Eigenlijk is dit het einde van deze column, maar ik wil graag nog iemand bedanken.
Andres Landman, je hebt misschien niet zoveel gewonnen als je had gewild of gehoopt, maar je hebt zeker een carrière waar je trots op kan zijn. Ik heb genoten van jou als schaatser. Je eerlijke manier van koersen, aanvalslust, sprintvermogen, techniek en materiaalkennis zijn dingen die ik bewonderde. Bovendien was je een goede vriend in het peloton met respect voor iedereen. Zelfs buiten het seizoen nam je de moeite om contact te zoeken met je concurrenten. Je bent en blijft een van mijn voorbeelden. Andres, bedankt voor jaren mooie sport. We houden contact.

Alle Columns van Martijn Kromkamp:

Verrassing (5 oktober 2007)
Koning Jan (19 oktober 2007)
Orgasmisch (2 november 2007)
Het echte werk (16 november 2007)
Vrouwen... (30 november 2007)
De eer aan wie? (14 december 2007)
Goedemorgen... (28 december 2007)
Zomerzon (11 januari 2008)
5 euro! (25 januari 2008)
Zware weken (8 februari 2008)
Skippy Skibril (22 februari 2008)
Het zit erop (7 maart 2008)
Op rolletjes (21 maart 2008)