Schaatspeloton.nl - Columns - Het zit erop

Het zit erop

geplaatst vrijdag 7 maart 2008 om 15:31:06 op Schaatspeloton.nl

Martijn Kromkamp

Martijn Kromkamp is, namens Beelen Sloopwerken, aan zijn zevende seizoen bezig als rijder in het A-peloton. In die jaren was hij goed voor enkele podiumplaatsen, daaronder ook twee medailleplekken bij de Nederlandse Kampioenschappen op zowel kunst- als natuurijs in 2004. De 27-jarige inwoner van het Friese Wolvega is tevens de zoon van oud marathoncoryfee Jan Eise Kromkamp, waarmee hij ook nog twee jaar samen op het hoogste niveau uitkwam. Bij zijn vaders afscheid nam Martijn symbolisch diens, toen nog vaste, beennummer 26 over. Vanaf vrijdag 5 oktober zal Martijn Kromkamp op Schaatspeloton.nl zijn belevenissen en overpeinzingen delen met de lezers.

Het zit erop. Alle wedstrijden zijn achter de rug en ik denk dat we met zijn allen kunnen concluderen dat we een enorm mooi marathonseizoen hebben gehad. We hebben vele mooie wedstrijden en verschillende winnaars gezien. Een oppermachtige BAM-formatie zorgde gelukkig niet voor een saai seizoen. Bob de Vries en Arjan Stroetinga stonden ver boven de rest en wonnen samen vele wedstrijden op zowel kunstijs als natuurijs. Ik moet dan ook mijn eerder geschreven woorden terug nemen.

Aan het begin van het seizoen schreef ik namelijk in een van mijn columns dat de Essent Cup geen echt marathonschaatsen is en dat Bob de Vries en Arjan Stroetinga dus ook niet als echt marathontoppers gezien kunnen worden omdat echt marathonschaatsen op natuurijs word gedaan. Ik ben niet iemand die graag zijn ongelijk toegeeft, maar in deze kwestie kan ik niet anders. Bob en Arjan zijn echte marathonschaatsers, op zowel kunstijs als natuurijs. En Arjan, die demarrage in Zweden zal ik nog lang onthouden!

De dames hebben niet echt een heel verrassend seizoen gekend. De DSB-ploeg van Lammert Huitema was dominant en Elma de Vries was een maatje te groot voor iedereen. Ik heb van Elma zelfs een sprint gezien die ook in het A-peloton niet zou misstaan. Daniëlle Bekkering won toch eindelijk de nationale titel op kunstijs. De enige prijs die ze nog nooit gewonnen had. Wat nog wel een aangename verrassing was, was de Nederlands Kampioene op natuurijs. Ik hoop dat we de komende jaren nog meer mogen genieten van de aanvalslust van Yvonne Spigt en dat andere dames haar voorbeeld volgen.

Wat nog wel spannend is de komende periode, is het grote aantal A-rijders dat zonder sponsor zit. Volgens de laatste tellingen zijn dit er nog steeds meer dan 30 en dat is een hele boel! Ik hoop dat er voor iedereen weer ergens een plekje komt, maar dit zal toch lastig worden. Zo ook voor mijzelf. Wat is de reden dat er 5 teams gestopt zijn? En waarom staan er na zo'n geweldig seizoen geen bedrijven klaar om de afgehaakte sponsoren op te volgen? Is onze sport misschien te snel gegroeid? Willen we teveel in een keer? Is het de economie? Is marathonschaatsen niet meer interessant genoeg? Iedereen roept altijd maar hardop dat een echte winter het bedrijfsleven wel weer warm krijgt voor sponsoring in onze mooie sport. Ik heb daar toch m'n twijfels bij. Volgens mij gaat de stelling "uit het oog, uit het hart" niet op voor onze sport. Als je van marathonschaatsen houd, dan doe je dat omdat die sport en alles er omheen je boeit. Dus niet alleen wanneer er natuurijs ligt. Marathonschaatsen vind je ook niet alleen op zaterdag of zondag leuk, maar 7 dagen per week. Marathonliefhebber ben je fulltime!

Dat alle wedstrijden gereden zijn en alle klassementen opgemaakt betekent niet dat jullie al van mij af zijn. Ik zal jullie nog 1 keer gaan vervelen met mijn ongezouten mening en visie op het schaatsen en alles wat daarbij komt kijken.

Alle Columns van Martijn Kromkamp:

Verrassing (5 oktober 2007)
Koning Jan (19 oktober 2007)
Orgasmisch (2 november 2007)
Het echte werk (16 november 2007)
Vrouwen... (30 november 2007)
De eer aan wie? (14 december 2007)
Goedemorgen... (28 december 2007)
Zomerzon (11 januari 2008)
5 euro! (25 januari 2008)
Zware weken (8 februari 2008)
Skippy Skibril (22 februari 2008)
Het zit erop (7 maart 2008)
Op rolletjes (21 maart 2008)