Schaatspeloton.nl - Columns - Op rolletjes

Op rolletjes

geplaatst vrijdag 21 maart 2008 om 10:02:52 op Schaatspeloton.nl

Martijn Kromkamp

Martijn Kromkamp is, namens Beelen Sloopwerken, aan zijn zevende seizoen bezig als rijder in het A-peloton. In die jaren was hij goed voor enkele podiumplaatsen, daaronder ook twee medailleplekken bij de Nederlandse Kampioenschappen op zowel kunst- als natuurijs in 2004. De 27-jarige inwoner van het Friese Wolvega is tevens de zoon van oud marathoncoryfee Jan Eise Kromkamp, waarmee hij ook nog twee jaar samen op het hoogste niveau uitkwam. Bij zijn vaders afscheid nam Martijn symbolisch diens, toen nog vaste, beennummer 26 over. Vanaf vrijdag 5 oktober zal Martijn Kromkamp op Schaatspeloton.nl zijn belevenissen en overpeinzingen delen met de lezers.

Nu het seizoen is afgelopen en de schaatsen ver achter in de kast liggen is het voor veel marathonschaatsers tijd om even achterover te hangen. Even rustig de tijd nemen om goed te herstellen van het afgeronde seizoen en mentaal weer opladen voor het nieuwe. Sommige schaatsers gaan op vakantie. Lekker de zon opzoeken, of een weekje wintersport. Ik geef ze geen ongelijk.

Inmiddels zijn we een maand verder en kijken sommigen, waaronder ikzelf, alweer vooruit naar het skeelerseizoen dat over drie weken weer begint.
Ook in het skeeleren is het afgelopen jaar veel gebeurd omtrent de competitieopzet en de indeling van het peloton. Het rijden van wedstrijden op het hoogste niveau kan alleen nog in teams zoals dat nu ook in het marathonschaatsen al enige jaren het geval is. De leider van het klassement zal in een leiderspak rijden, evenals de leider in het sprintklassement. Ook nieuw is het ploegenklassement. Er word gestreden om twee competities. De World on Wheels competitie is een klassement over een reeks van 20 criteriums door heel Nederland gereden. De Holland Inline Cup is te vergelijken met de Essent World Grand Prix op natuurijs. Een serie van 4 langere wedstrijden waarvan de 100 kilometer in Hallum het meest bekend is. Een Nederlands Kampioenschap op de weg en op de baan staan ook nog op het programma.

Op zich al een redelijk gevulde agenda en goed voor een spectaculaire zomer zou je denken. Toch is er nog iets extra's. Er word namelijk voor het eerst een officiële World Cup wedstrijd gereden in Nederland. Deze wedstrijd staat op 18 mei op de kalender en word gereden in mijn eigen woonplaats Wolvega. Normaal gesproken groeit mijn vorm gaandeweg het seizoen, maar met zo'n grote wedstrijd in je eigen woonplaats wil je toch zorgen dat je er staat. Voor mij geldt dit uiteraard ook. Dat de finishlijn van deze wedstrijd letterlijk onder mijn balkon ligt is voor mij nog een extra stimulans om te zorgen dat ik in Wolvega op mijn best ben. Ik hoop dat we daar met het hele Nederlandse peloton aan de rest van de wereld kunnen laten zien dat het skeeleren in Nederland een hoog niveau heeft, dat hier fair gereden word en dat aanvallen loont.

Mijn laatste column is geschreven. Ik vond het leuk om ze te schrijven en hoop dat u het leuk vond om ze te lezen. Bedankt voor alle reacties die ik gekregen heb via de mail. Ik wens u allen een prettige zomer en wie weet treffen we elkaar bij een van de vele skeelerwedstrijden. We trekken met het peloton door heel Nederland, dus we komen ook zeker een keer bij u in de buurt. Ik nodig u van harte uit om eens te komen kijken naar deze geweldige sport. Ik weet zeker dat u zult genieten! Ik ga maar eens trainen, want over 3 weken begint het skeelerseizoen....

Alle Columns van Martijn Kromkamp:

Verrassing (5 oktober 2007)
Koning Jan (19 oktober 2007)
Orgasmisch (2 november 2007)
Het echte werk (16 november 2007)
Vrouwen... (30 november 2007)
De eer aan wie? (14 december 2007)
Goedemorgen... (28 december 2007)
Zomerzon (11 januari 2008)
5 euro! (25 januari 2008)
Zware weken (8 februari 2008)
Skippy Skibril (22 februari 2008)
Het zit erop (7 maart 2008)
Op rolletjes (21 maart 2008)